Lastbilschauffören som välte vid Gropen hemma

MALMBERGET. Lastbilschauffören som skadades när han lastade grus i Kaptensgropen har fått lämna sjukhuset. -Det är en allvarlig händelse och vi är glada att det gick så bra, säger Yvonne Björnström, LKAB.

Lastbilarna går dygnet runt  för att fylla igen det gigantiska hålet som delar Malmberget.. FOTO: Marie Ridderström

Lastbilarna går dygnet runt för att fylla igen det gigantiska hålet som delar Malmberget.. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2008-08-29 06:00
Den skadade föraren vid Kaptensgropen fick på onsdag förmiddag lämna sjukhuset dit han fördes för observation och vård, efter att ha vält med sin lastbil vid tipplatsen vid Kaptensgropen, på onsdagkväll.
-Fantastiskt att det gick så bra. Vi hade storlarm och en väldigt fin räddningsinsats. Nu vidtar sedvanliga rutiner, polisen gör en utredning, LKAB gör en utredning tillsammans med BDX och Arbetsmiljöinstitutet är inkopplat, säger Yvonne Björnström, LKAB.
Gropen fylld om fem-sju år
Vid Kaptensgropen arbetar 40 chaufförer dygnet runt för att fylla den stora gruvravinen som delar Malmberget mitt itu.
-Det kommer att ta fem till sju år att fylla Gropen, det är stora volymer, säger Yvonne Björnström.
När Kaptensgropen är fylld kommer området att förbli gruvindustriområde. Någon väg kommer inte att byggas över ett aktivt gruvområde som är inhägnat, säger Björnström. Någon väg ovanför Gropen kommer inte heller att bli verklighet, då nästan hela Kungsryggen är instängslad.
70 meter djup
Hans Kurkkio, kontaktperson vid BDX, säger att lastbilen bärgades redan under natten.
-Chauffören skulle tippa grus. Det finns en skyddsvall som är 1,5 till två meter hög. Det är 60-70 meter ner till botten av Gropen. Den här bilen kom från gruvan med gråbergslast. Föraren klarade sig efter omständigheterna bra, han har fått små skavanker. Nu utreds olyckan, säger Kurkkio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om