Totalt handlar det om fem punkter där Skolinspektionen anser att barn- och utbildningsnämnden i Gällivare kommun inte lyckats förbättra läget. De områdena är att garantera undervisning, mottag av nyanlända, särskilt stöd till elever, studiero och trygghet på skolan.
Förra veckan hölls ett extrainsatt möte om situationen på skolan och det finns redan nu vissa saker som behöver förändras för att bättra den uppkomna situationen. Nämndens nya ordförande Paulus Kuoljok (MP) lyfte fram rapportering av undervisningstid.
– Vi har inte fått en tillfredsställande rapportering från skolan om hur elever tar igen den garanterade undervisningstiden. Den lägesbild vi får är en och en halv månad gammal, vi har därför begärt att få den kompletterad med en aktuell bild.
Nämnden vill också ha en mer exakt tidrapportering.
Paulus Kuoljok lyfter fram utredningen av situationen på skolan och att man fortsatt behöver jobba aktivt med det förbättringsarbetet, tillsammans med Skolinspektionens rådgivare. Här finns åtgärder som fortsatt satsning på skolvärdar, kameraövervakning, att jobba med att förankra beslut och delaktighet med elever och vårdnadshavare.
– Det handlar om att kunna garantera att alla elever ska kunna känna sig trygga och få den studiero som de behöver, säger Paulus Kuoljok.
Oppositionen vill dock gå ett steg längre på vissa punkter.
– Vi ser ju att det används konsulter inom vården och socialtjänsten och där hänvisar man till att det krävs på grund av lagen. Vi har skolplikt för elever och det är lagstadgat, så varför inte använda sig av konsulter i skolan, säger Eva Alriksson, som är en av fyra moderater i barn- och utbildningsnämnden.
Oppositionen vill även införa specifika ämnesbehöriga lärare som ett komplement till förstelärarsystemet som skolan använder sig av. Försteläraren har ett påslag på sin lön för att ta ett specifikt övergripande ansvar för undervisning och upplärning av skolpersonal och avlasta rektorerna.
– Ämnesläraren skulle vara den som lägger upp undervisningen i sitt särskilda ämne och ordnar med kursplan och undervisningsmaterial, något som skulle belönas med nedsatt arbetstid eller ett lönepåslag, säger Eva Alriksson.