Lärare synas inför ny reform

Från 1 juli 2012 ställs krav på lärarlegitimation för lärare som tillsvidareanställs. Nu pågår en kartläggning av lärarnas behörighet. - Det finns lärare som saknar utbildningsbevis - den problematiken har dykt upp, säger gymnasiechef Bert-Ola Ström.

Från 1 juli 2012 ställs krav på lärarlegitimation för lärare som tillsvidareanställs. Legitimationen ska stärka elevernas rättsäkerhet. Välkommaskolan Malmberget.FOTO: Marie Ridderström

Från 1 juli 2012 ställs krav på lärarlegitimation för lärare som tillsvidareanställs. Legitimationen ska stärka elevernas rättsäkerhet. Välkommaskolan Malmberget.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-04-14 06:00

Från 1 juli 2015 får endast legitimerade lärare, med rätt ämnesbehörighet, sätta betyg. Redan från 12 juli 2012 ska varje lärare som tillsvidareanställs vara legitimerad lärare. Legitimationen ska stärka elevernas rättsäkerhet. Detta ställer nya krav på organisationerna och nu pågår en kartläggning av lärarnas behörighet.

Saknar utbildningsbevis
Lapplands gymnasium omfattar Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala kommuner. Här finns över 200 lärare och 2 200 elever. Gymnasiechef är Bert-Ola Ström.

- Jag tror vi har en relativt bra lärarbehörighet, men vi kartlägger nu lärarnas behörighet. Vilken utbildning har de och kommer de att vara behöriga att undervisa på gymnasiet. Det är ett grannlaga arbete. I Jokkmokk har framkommit att ett antal lärare saknar utbildningsbevis. Av någon anledning har de inte begärt ut sitt utbildningsbevis. Frågan är om de kan begära utbildningsbevis på en utbildning som inte längre finns. Ett annat problem är lärare som arbetar på gymnasium utan att ha rätt utbildning eller ämnesbehörighet. För dem som inte klarar kraven kan det bli problem, säger Bert-Ola Ström.

Uppsägningar?
- Vi har svårt att göra omplaceringar då vi bara har gymnasieskola. Att erbjuda fortbildning via lärarlyftet är inte så enkelt, det är inte gratis för huvudmannen, Lapplands kommunalförbund, det kostar oss över 100 000 per år, staten står för 70 procent av kostnaden, huvudmannen betalar 24 procent. Om vi har tio lärare så kostar det oss en miljon.

- På sikt och rent hypotetiskt kan det bli så att man inte ryms inom organisationen, men vi ska försöka att hjälpa till att fortbilda, om vi bara har ekonomi för det. Självklart finns det oro på individnivå. Alla reformer har sina goda och dåliga sidor, för små skolenheter kan det bli problem, säger Bert-Ola Ström.

Begär in examensbevis
I Gällivare pågår behörighetsinventeringen bland 215 grundskollärare och förskollärare som undervisar 1 700 elever. Verksamhetsplanerare Karin Sundström säger att varje arbetsplats ska kartläggas.

- Vi begär in examensbevis och tittar på ämnesbehörigheter, allt ska vara korrekt. Vi har relativt hög behörighet men det finns naturligtvis de som inte har den formella ämnesbehörigheten, säger Karin Sundström.

De kommer troligtvis att få uppgradera sig via Lärarlyftet 2. Alternativt får man söka omplaceringar inom kommunen. Lärarlyftet 2 startar i januari 2012 och pågår till 2014. Satsningen hänger i hop med kraven på lärarlegitimation.

- Lärarna får en betald utbildning, 80 procent av lönen. Jag hoppas att vi klarar det. Fritidspedagogerna är undantagna, de får inte lärarlegitimation. säger Karin Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!