Länstyrelsen ger kommunen bakläxa

Kommunen får bakläxa av länsstyrelsen. Genomförandet av multiaktivitetshusets planförslag får mycket stora konsekvenser för stadsbilden menar länsstyrelsen i ett samrådsyttrande.

Skarp kritik. Länsstyrelsen har flera synpunkter på gestaltning och kulturmiljö och att ett genomförande av planförslaget får mycket stora konsekvenser för stadsbilden och karaktären i centrala Gällivare.

Skarp kritik. Länsstyrelsen har flera synpunkter på gestaltning och kulturmiljö och att ett genomförande av planförslaget får mycket stora konsekvenser för stadsbilden och karaktären i centrala Gällivare.

Foto: Gällivare kommun

GÄLLIVARE2018-01-27 06:00

Länsstyrelsen har flera synpunkter på gestaltningen och kulturmiljön och att det är negativt för stadsbilden att Kyrkallén försvinner. Kommunen borde överväga alternativa platser för multiaktivitetshuset där alléstråket kan vara kvar eftersom det är en bärande struktur i rutnätsplanen från 1888. Då kunskapshuset kommer förändra karaktären menar länsstyrelsen att fler stora inslag bör undvikas. För att mildra skadan då grönområden försvinner föreslår de att befintliga träd inte får avverkas där byggnaden inte ska uppföras och att parkeringsdäcket under parken ska utformas så att träd kan planteras ovanpå.

Länsstyrelsen anser att kommunen behöver utreda den framtida dagvattenhanteringen. Det finns ett antal uppgifter om föroreningar på marken. I närheten har både ett tryckeri och en besinmack legat och en eventuell förorening ha spridits till området. Ett par hundra meter bort har en kommunal bad- och tvättinrättning legat. Möjligheten finns att den inte använts som kemtvätt men hur säkra uppgifterna är går inte att avgöra, menar länsstyrelsen. Kommunen bör utreda om eventuella åtgärder behöver tas.

Lennart Johansson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att den politiska bedömningen är att byggnaden ska ligga på platsen.

– Fullmäktige har beslutat att man ska ta fram en detaljplan som möjliggör det. Då får man väga det mot andra saker. Länsstyrelsen tar ställning utifrån andra utgångspunkter.

Möjligheten att fullfölja de ambitioner som gestaltningsprogrammet från 2015 föreslår urholkas om man genomför de åtgärder som planförslaget medger, enligt länsstyrelsen. Lennart Johansson:

– Det ena utesluter inte det andra, vi ska göra ett attraktivt centrum och inte en betongöken. Det är klart att stadsmiljön från 1800-talet inte går att bibehålla. Den typen av förändring får man tåla om man ska utveckla en stad. Vi bedömer att dagvattennätet är så dimensionerat att det klarar att ta upp dagvattnet. Många av de ytor som tillkommer är redan i dag hårdgjorda och innebär inte en 100 procent ökad belastning på dagvatten.

Om föroreningarna:

– Vi gör den bedömningen är att det inte är bostäder det gäller utan verksamhet och att det inte påverkar något. Förhoppningen är att man ställer sig bakom förslaget på kssu (kommunstyrelsens samhällsplaneringsutskott).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om