Länkarna varslar sina tre anställda

Länkarna är i ekonomisk kris och har varslat sina tre anställda i Gällivare om uppsägning. Fritids- och rekreationsanläggningen i Moskojärvi hotas av nedläggning på grund av för få gäster.

Räkenskaperna går inte i hop för Fria Sällskapet Länkarna, som nu ansöker om extra anslag och varslar tre anställda. Rickard Strande, Hasse Stenudd, Rolf Mikaelsson och Birgit Olofsson.FOTO: Marie Ridderström

Räkenskaperna går inte i hop för Fria Sällskapet Länkarna, som nu ansöker om extra anslag och varslar tre anställda. Rickard Strande, Hasse Stenudd, Rolf Mikaelsson och Birgit Olofsson.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-11-20 06:00
Länkarna anser att socialnämndens bristande samverkan har lett till ekonomiska svårigheter.
- Inom Det Fria Sällskapet Länkarna har vi under de två senaste åren upplevt en drastisk nedgång i vår ekonomi och speciellt har det märkts vid vår anläggning i Moskojärvi, som tar emot missbrukare, från Gällivare men även från andra kommuner. Beläggningen har sjunkit med 33 procent under 2009 och är nu nere i katastrofala siffror, säger ordförande Rickard Strande.
En orsak uppges vara bristande samverkan med socialnämnden i Gällivare kommun. Tidigare har man, enligt Länkarna, haft ett smidigt och enkelt sätt att lotsa missbrukare till Moskojärvi. Det har skett via handläggare, på socialförvaltningen.
- Beslutsfattandet har nu flyttats från socialsekreterarna till fritidspolitikerna i socialnämnden och det blir långa handläggningstider. Detta är förödande för både missbrukarna och Länkarnas ekonomi, säger Hasse Stenudd.
Efterlyser samverkansmöten
Enligt Länkarna har fem missbrukare som önskat rehabilitering i Moskojärvi, återfallit i missbruk, på grund av långa beslutsprocesser.
Länkarna efterlyser samverkansmöten, som tidigare hållits med socialnämnden och dess ordförande.
Länkarna har 50 medlemmar och tre anställda, som nu varslats om uppsägning. Ekonomin är hårt ansträngd och kassören Birgit Olofsson är rädd att betalningar måste ställas in. Konkursen kan vara hotande nära.
- Vi har dragit ner på allt, men pengarna räcker inte, säger hon.
Folkrörelse hotas gå i graven
Anläggningen i Moskojärvi är i gott skick, men det har stått föreningen dyrt att reparera och investera. Bland annat har man i besparingssyfte bytt ut radiatorer och installerat luftvärmepump. Ett nytt båthus har byggts och tak reparerats.
- Vi vill fortsätta hjälpa olycksbröder och olyckssystrar. Nu hotas en folkrörelse att gå i graven, säger Hasse Stenudd.
Rolf Mikaelsson är en av de som stått vid dödens port, men räddats av Länkarna och vistelse i Moskojärvi.
- Utan Länkarna hade jag gått under. Det vore fruktansvärt om Länkarna skulle försvinna, säger han.
"Tråkigt om de lade ner"
Socialnämnens ordförande Rita Poromaa (S) säger att kommunen vill ha kvar Länkarna:
- Det vore tråkigt om de lade ner. Jag tror att de är ett bra komplement till annan missbruksvård. Länkarna måste diskutera detaljfrågor med tjänstemännen. Jag hinner inte med allt. Om man nyttjat platserna så borde verksamheten gå runt. Om det är så att våra missbrukare inte vill vara i Moskojärvi, vilket vore synd, så måste vi diskutera hur det ska se ut där. Det finns pengar budgeterat för missbruksvård och vi har aldrig någonsin sagt nej när missbrukare önskat vård i Moskojärvi.
Skrivelsen från Länkarna om ett tilläggsanslag till verksamheten, kommer att behandlas, då frågan utretts närmare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om