– Anmälan berör en av våra anställda som vi har anledning att tro utgör en fara för patientsäkerheten. Det är en bedömning som vi gjort och jag kommer inte att gå in på enskilda detaljer, säger Ulf Bergman, länschef för internmedicin.
I anmälan framgår dock tydligt att landstinget misstänker att sjuksköterskan missbrukat läkemedel och varit påverkad på arbetstid en dag i mitten av oktober.
Ingegerd Hamstig Ejerlund, verksamhetschef vid medicin- och rehabiliteringskliniken, skriver: "...upptäcker kollegor och ansvarig jourläkare att allting inte står rätt till med XX. XX uppträdande är sig inte likt, upplevelsen är att XX är påverkad av något, frånvarande, sluddrigt tal, upprepar samma mening hela tiden".
Efter samtal med sjuksköterskan och en kollega tas beslut att sjuksköterskan skickas hem. Sjuksköterskan är sedan dess sjukskriven från jobbet. Det var första gången som misstankar om läkemedelsmissbruk uppstod mot personen, enligt Bergman.
Har sjuksköterskan erkänt läkemedelsmissbruk?
– Det har jag ingen kommentar till.
Misstänker ni att sjuksköterskan kommit över läkemedel på jobbet?
– Ingen kommentar.
Saknas det läkemedel på avdelningen?
– Ingen kommentar.
Det som nu händer är att myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, som i år tog över Socialstyrelsens ansvar för tillsyn, gör en utredning.
– Jag gissar att de kommer upp ganska snart och samtalar med den misstänkta och närmaste chef, bland annat. Det brukar ta någon månad innan en sådan här utredning kommer till, säger Ulf Bergman.
IVO ska sedan avgöra påföljden. Det finns tre olika scenarior:
1) Ingen påföljd alls.
2) Sjuksköterskan får en prövotid.
3) Sjuksköterskan mister sin legitimation.
Det senare innebär att sjuksköterskan inte kan bli kvar på sitt jobb – men inte nödvändigtvis att följden blir sparken. Landstinget har ansvar för att ta fram en rehabbehandling om det visar sig att sjuksköterskan är fast i läkemedelsmissbruk.
– Det här är en helt öppen fråga. Vi får se vad IVO kommer fram till.
Det är ovanligt att landstinget gör anmälan mot personal som utgör fara för patientsäkerheten.
– Det här är det andra fallet som jag känner till, och det är inom ett tidsspann på några år i alla fall, säger Bergman.