Läkarflykt från psyket

Två överläkare inom Malmfältens psykiatri kliver av, i protest mot divisionschefens syn på prioriteringar i vården.- I praktiken slutar jag och Annicka Stenman till sommaren, säger Staffan Rosenius.

Staffan Rosenius tvingades lämna sin post som verksamhetschef vid Malmfältens psykiatri. FOTO: Marie Ridderström

Staffan Rosenius tvingades lämna sin post som verksamhetschef vid Malmfältens psykiatri. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-05-08 06:00
- Divsionschef Stefan Bergströms åsikter om prioriteringar i vården är långt ifrån våra åsikter och därför har vi beslutat oss för att kliva av. Vi kan inte arbeta under de här nya premisserna, säger psykiatriker Staffan Rosenius.
Överraskande besked
Den 23 april tvingades Staffan Rosenius lämna sin post som verksamhetschef vid Malmfältens psykiatri. Beskedet kom överraskande för honom och de fackliga organisationerna, som uttalade sitt stöd för honom. Stefan Bergström, divisonschef för landstingets psykiatri i Norrbotten, uppgav att han inte ville kommentera enskilda personalärenden, men att organisationen skulle ses över och en ny chef tillsättas.
Ny verksamhetschef
Nu har en ny verksamhetschef trätt i tjänst. Det är Stig Nordqvist, läkare och tidigare verksamhetschef vid Rehab-kliniken.
De två psykiatriöverläkarna Staffan Rosenius och Annicka Stenman tar tjänstledigt tills vidare, men kommer att vara psykiatrin behjälplig med punktinsatser. Sedan är framtidsplanerna ett oskrivet kort.
- Vi har märkt att vi blivit mer eller mindre icke-önskvärda, tyvärr, men så är det i sjukvården. Det är dubbelt tråkigt med tanke på att vi har varit ansvariga för verksamheten i 20 års tid och jag tycker att vi byggt upp en välfungerande verksamhet. Periodvis har det varit en tung börda att bära, men det är tråkigt att det slutade så här, säger Staffan Rosenius.
Konflikt om körkortsintyg
Konflikten om prioriteringar i vården handlar bland annat om sena körkortsintyg.
Rosenius hävdar att de gjort nödvändiga prioriteringar, med tanke på den läkarbrist som råder då det är nödvändigt att prioritera vårdfrågor i första hand.
Staffan Rosenius är västerbottning, från Ånäset. Annicka Stenman har rötter i Porjus.
Ska ni flytta till Västerbotten?
- För ögonblicket kommer vi att vara kvar i Gällivare. Vi har ingen färdig lösning för framtiden, säger Staffan Rosenius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om