I undersökningen som presenterades på onsdagen uppgav en tredjedel att de kan tänka sig att flytta norrut för att jobba. I samma undersökning sa 55 procent att de kände till de stora världssatsningarna som sker i Norr- och Västerbotten.
– Helt klart behöver vi tillsammans med näringslivet arbeta vidare med att tydliggöra och marknadsföra alla satsningar som är på gång här uppe, säger Jeanette Wäppling.
När de tillfrågade fick lista ett ställe de skulle kunna tänkas bo om de flyttar norröver, stod Umeå som den klara vinnaren på 28 procent. Enbart fyra procent uppgav att de kunde tänka sig att flytta sitt bohag och slå sig ned i Gällivare, medan åtta procent såg Kiruna som ett flyttalternativ.
Kommunen har sedan tidigare lanserat att de kommer att arbete med en platsvarumärkesstrategi för att locka fler att bosätta sig i kommunen. Som en del i det arbetet kommer kommunen vända sig till medborgare, föreningar och företagare där de får svara på vad som gör att folk vill bo och verka här samt vad som är det bästa med Gällivare.
– Platsvarumärkesarbetet är oerhört viktigt. Att tillsammans med medborgare, föreningar och näringsliv identifiera det positiva med att leva och bo i Gällivare kommun. Därefter behöver vi marknadsföra detta gemensamt för att få fler att välja att flytta hit. Arbetet ökar också vår stolthet att bo här och vi blir alla goda ambassadörer för vår kommun, säger Jeanette Wäppling.
Deltagarna i undersökningen fick även svara på om de skulle kunna tänka sig en flytt norröver om de fick motta ett flyttbidrag.
Av de svarande anser 51 procent att ett flyttbidrag skulle få dem att överväga en flytt till Norr- och Västerbotten.
Ungefär 27 procent av de tillfrågade anser att det skulle krävas 100 000 kronor för att få dem att fundera över en flytt medan 35 procent av deltagarna uppger att inga pengar i världen skulle kunna locka dem till regionen.
Drygt 10 procent uppger att de skulle vara redo att flytta utan något ekonomiskt bidrag.
Jeanette Wäppling menar att ett flyttbidrag hade kunnat vara till stor nytta för få folk att bosätta sig i kommunen.
– Det hade helt klart, men även i ett större perspektiv då det råder en stor arbetslöshet i södra Sverige och jobben finns här, säger hon.