"Lägg ner flygplatsen"

Lägg ner flygplatsen i Gällivare och satsa på Kiruna flygplats.- Jämför med Arlanda i Stockholm. Det tar inte mer tid att resa från Gällivare till Kiruna än vad stockholmarna har i restid till Arlanda, säger Bror Wennström.

Gällivare flygplats, Lapland airport.FOTO: Anders GustafssonFOTO: Anders Gustafsson

Gällivare flygplats, Lapland airport.FOTO: Anders GustafssonFOTO: Anders Gustafsson

Foto: Anders Gustafsson

Gällivare2012-09-20 21:40

GÄLLIVARE

Bror Wennström, lokalpolitiker i Gällivare, anser att flygplatsen i Gällivare bör läggas ner.

- Enligt tidningen Dagens Samhälle går kommunala flygplatser back med 400 miljoner per år. Lokala flygplatser är tunga förlustaffärer. I Gällivare satsar kommunen 200 miljoner för att bygga ut flygplatsen för att kunna ta emot större plan och oprecisa turister från Japan. Gällivare får 40 miljoner i EU-medel, men det mesta tas från nedskärningar i skola, vård och omsorg, säger Wennström.

Bror Wennström anser att Gällivare och Kiruna bör samsas om en flygplats.

- Flygresenärerna kan bussas i reguljära busslinjer till och från Kiruna. EU talar om konkurrensutsättning, staten får inte bidra till att undanröja konkurrensen. Jag vet att frågan är otroligt kontroversiell men jag tycker att diskussionen måste tas, när man är beredd att plöja ner hundratals miljoner i ett engagemang i Gällivare som inte kommer att betala sig.

- Vill Boliden och LKAB att kommunen ska behålla flygfältet så ska de också ta kostnaden. Det är mest företagskunder i Gällivareplanen. Privatpersoner tar oftast bilen, eller flyget från Kiruna eftersom det är billigare, säger Bror Wennström, som påpekar att han ännu inte förankrat frågan i sitt parti, SKP (Sveriges Kommunistiska parti).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om