Laestadiankapell blir danspalats

Laestadiankapellet kan bli ett "Dansens hus". Det beslutade kommunfullmäktige vid sitt aprilmöte. Politikerna sade däremot nej till ny villabebyggelse vid området Stålvallen. Kvinnorna i fullmäktige efterlyser en trevligare ton i fullmäktige.

Laestadiankapellet blir "Dansens hus." Ett enigt fullmäktige ställer sig bakom motionen från Jeanette Väppling (V) och Birgitta Larsson (S). FOTO: Marie Ridderström

Laestadiankapellet blir "Dansens hus." Ett enigt fullmäktige ställer sig bakom motionen från Jeanette Väppling (V) och Birgitta Larsson (S). FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-04-14 06:00

- Stämningen är inte respektfull. Det är ett raljerande tonfall, hånfulla anspelningar, minspel och trakasserier mot varandra. Det är illa att vuxna inte beter sig föredömligt mot varandra. Var och en måste hålla sig inom ramarna vad gäller uppträdande, språk och ordval. Det hör till i politiken att man är oense, men denna råhet är tråkig, säger Iris Dimitri (V).
Dansens hus
Måndagens fullmäktigemöte kritiseras även av fullmäktiges vice ordförande Margareta Henriksson (NS).
- Alla mår dåligt av fula inlägg. Debattklimatet måste förbättras och mötena kunde bli mindre långdragna och mera effektiva, säger hon.
Ett enigt fullmäktige ställde sig bakom motionen från
Jeanette Väppling (V) och Birgitta Larsson (S) om att göra före detta Laestadiankapellet till ett "Dansens hus." En utredning startar nu och verksamheten kan komma i gång redan till hösten.
Nej till Stålvallen
- Det känns bra. Nu ska vi titta på vad som ska göras i lokalen, slipa golv, kanske sätta upp en spegelvägg.
Det finns ett stort dansintresse i kommunen. Dansens dag samlade 70 dansare i åldrarna sex till 70 år, säger Jeanette Väppling.
Fullmäktige avslog Moderaternas motion om ny villabebyggelse vid området Stålvallen, bakom Småstuguvägen i Gällivare.
- I och med att det är brist på bostäder och svårt att hitta tomter, måste vi jobba intensivt för att få fram nya områden. Många vill flytta till Gällivare och vi har exempelvis tre familjer på Murgatan, som nu flyttar söderut. Risken är att folk drar härifrån när det inte finns alternativ. Det är en nyckelfråga för kommunen. Det här var en idé som avslogs därför att man bokat området för handeln. Men vi kommer igen, med nya idéer. Alla måste slå sina kloka huvuden i hop för att lösa bostadsfrågan, säger Eva Alriksson (M).
Ljus ekonomi
SKP motionerade om en totalöversyn av det demokratiska inflytandet samt beslutsgången i kommunen. De anser att demokratin är i fara, då allt fler ärenden inte hittar sin väg till kommunfullmäktige. De är kritiska till inställda fullmäktigemöten som de kallar ett "flagrant angrepp på demokratin." Trots hård debatt i fullmäktige fick SKP inte gehör för sin motion.
Vid punkten årsredovisning beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Skatteintäkterna har minskat med 0,3 Mkr, beroende på befolkningsminskningen. Antalet invånare i Gällivare, 19 000 år 2005, har nu minskat till 18 533. Trots detta, har kommunens soliditet och betalningsförmåga ökat.
- Det ser väldigt positivt ut för Gällivares verksamhet år 2009. Budgeten kommer att fastställas efter valet, av det nya fullmäktige i november, säger Margareta Henriksson (NS) nyvald vice ordförande i kommunfullmäktige, efter framlidne Klas Holmgren.

4 Ny renhållningsordning och renhållningstaxa antogs. Sopavgiften för fritidshus fördubblas. Från 560 kronor till 1 038 kronor.
4 Ny kommunplan för 2011-2013 antogs, innehållande styrmodell, kommunfullmäktiges styrkort, verksamhetsplan och budgetregler.
4 Sex anställda inom barn-, utbildning- och kulturförvaltningen erhåller avgångsvederlag då de slutar sina anställningar på grund av övertalighet.
4 Ny ersättare i Matlaget valdes: Maria Israelsson (S). Ny ersättare i socialnämnden: Isabell Öderyd (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om