Kyrkovalet i Gällivare – här är vinnarna

Såväl Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna gjorde ett bra val i kyrkovalet i Gällivare, enligt de preliminära siffrorna.

Socialdemokraterna. Birgitta Larsson säger att partiet varit ute mycket och talat med människor om vikten av att göra sin röst hörd.

Socialdemokraterna. Birgitta Larsson säger att partiet varit ute mycket och talat med människor om vikten av att göra sin röst hörd.

Foto:

GÄLLIVARE2017-09-18 19:32

S får 62,46 procent och 15 mandat, Borgerligt alternativ 11,97 procent och 3 mandat, Partipolitiskt obundna 14,67 procent och 4 mandat och SD 10,90 procent och 3 mandat.

Birgitta Larsson, ordförande för S, är nöjd över valresultatet och att S fått ökade antal röster. Två av hjärtefrågorna för S är Allhelgonakyrkans flytt och en eventuell utbyggnad av församlingshemmet i Gällivare på grund av samhällsomvandlingen.

– Vi har varit ute mycket och pratat om vikten av att göra sin röst hörd. Det finns många viktiga frågor inom kyrkan. Det är viktigt att jobba för att kvinnor ska kunna bli präster och att samkönade ska kunna gifta sig, säger Birgitta Larsson.

Vilka andra frågor vill S arbeta med?

– Vi vill ha en öppen och välkomnande kyrka och anser också att arbetsmiljön för personalen är en oerhört viktig fråga, säger Birgitta Larsson.

Eftersom SD har två kandidater på valsedeln kommer det tredje mandatet att tillfalla en annan nomineringsgrupp, enligt gruppledare Eric Palmqvist.

– Vi har gjort ett bra val med begränsade medel och ideellt arbete. Vi har haft en extremt begränsad ekonomi, som vi tolkar regelverket ska vi inte använda det vanliga partistödet till kyrkovalet, säger Eric Palmqvist.

– Vi kommer in att gå in med öppen blick och se vilka frågor som drivs i församlingen och pastoratet. Väldigt mycket handlar om ganska så icke-ideologiska sakfrågor och jag hoppas att man kan behandla dem som sådana. Jag kan inte se att det finns en ideologisk grund i frågorna som rör flytten av Malmbergets kyrka eller krematoriefrågan, säger Eric Palmqvist.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill ha en öppen folkkyrka som bejakar de kristna värderingarna. Men jag tycker inte att vi politiker ska toppstyra utan lyssna in det som efterfrågas i verksamheten och skapa förutsättningar, säger Eric Palmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!