Kyrkan får inte rivas – församlingen kan gå till högsta instans

Gällivare församlings planer på att riva Allhelgonakyrkan i Malmberget har fått ett nytt bakslag. Kammarrätten har avslagit församlingens överklagan, vilket följer länsstyrelsens och förvaltningsrättens tidigare beslut. Nu tar församlingen striden vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

Allhelgonakyrkan i Malmberget invigdes 1944. Från början var det tänkt att kyrkan skulle flyttas till Koskullskulle, men för ett par år sedan meddelade Gällivare församling att de istället vill riva kyrkan.

Allhelgonakyrkan i Malmberget invigdes 1944. Från början var det tänkt att kyrkan skulle flyttas till Koskullskulle, men för ett par år sedan meddelade Gällivare församling att de istället vill riva kyrkan.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-08-09 20:00

Nyheten i korthet

  • Kammarrätten har avslagit Gällivare församlings överklagan att riva Allhelgonakyrkan i Malmberget, vilket följer tidigare beslut från länsstyrelsen och förvaltningsrätten.
  • Församlingen har valt att ta striden vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, med motiveringen att de behöver tänka ekonomiskt på grund av minskande medlemsantal och intäkter.
  • Patrik Johansson, tidigare kyrkvärd i Malmbergets församling, kritiserar beslutet och betonar kyrkans historiska och kulturella betydelse. Han påpekar att LKAB har erbjudit att bekosta flytten av kyrkan.

– Vi har hellre kvar personal än byggnader. Med minskande medlemsantal och intäkter måste vi tänka ekonomiskt, säger Tomas Junkka, ordförande i Gällivare församlings kyrkoråd.

Enligt honom är det viktigare att upprätthålla kyrkans verksamhet genom att behålla personalen, även om det innebär att offra en kyrkobyggnad.

– Vi har en övertalighet och därför ett behov att minska antalet byggnader, säger Tomas Junkka.

undefined
"Vi tappar medlemmar för varje år och därmed också intäkter och därför har vi gjort bedömningen att vi inte har råd att ha kvar Allhelgonakyrkan, säger Tomas Junkka, (S), som är ordförande i kyrkorådet i Gällivare församling.

Patrik Johansson, tidigare kyrkvärd i Malmbergets församling, är en av de mest högljudda kritikerna mot beslutet att riva kyrkan. Han uttrycker en djup känsla av svek och frustration över att församlingen i Malmberget upplöstes och att flytten inte genomfördes som planerat.

– Det är ofattbart, säger han.

Patrik Johansson menar att det finns andra kyrkor inom Gällivare pastorat som man skulle kunna göra sig av med.

– Kyrkan i Pålkem till exempel. Byn har ju kanske bara tre invånare, säger han.

Han betonar kyrkans historiska och kulturella betydelse, där dess unika arkitektur och konstnärliga inslag representerar en viktig del av samhällets identitet. Patrik Johansson påminner också om att LKAB har erbjudit att bekosta flytten av kyrkan, vilket gör rivningsbeslutet ännu mer obegripligt för honom.

– LKAB vill flytta den och står för kostnaden. Varför ska man då offra en av Sveriges mest värdefulla 40-talskyrkor?

Den juridiska kampen om Allhelgonakyrkans framtid har tagit flera vändningar. Församlingen fick först avslag av länsstyrelsen och därefter i förvaltningsrätten. Nu har även kammarrätten avslagit Gällivare församlings senaste överklagan, vilket innebär att beslutet om att neka rivning står fast. Församlingen har nu valt att ta ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Patrik Johansson ser detta som en seger, men framtiden för Allhelgonakyrkan är fortfarande osäker.

– Om de får rätt att riva kyrkan kommer vi att driva Malmbergets församling i egen regi. Vi ger oss inte, säger Patrik Johansson bestämt.

Patrik Johansson, som engagerat sig starkt i frågan, har tagit kontakt med myndigheter och gjort skrivelser till Riksantikvarieämbetet för att förhindra rivningen.

undefined
Området kring församlingshemmet har spärrats av i väntan på rivning.

– Det här är en av Sveriges mest värdefulla 40-talskyrkor. Att riva den vore att förlora en viktig del av vårt kulturarv, säger han och påpekar att kyrkan även har betydande konstnärliga detaljer som är omöjliga att bevara om byggnaden rivs.

Patrik Johansson menar att beslutet att riva kyrkan lett till splittring och osäkerhet bland församlingens medlemmar. Men han hoppas att fler i samhället ska våga tala ut och engagera sig i frågan.

Patrik Johansson säger att många invånare och tidigare församlingsmedlemmar är ovilliga att diskutera frågan öppet, av rädsla för att bli utfrysta eller ignorerade av beslutsfattarna.

– Det är många som tycker som jag, men man vill inte. Man orkar inte framträda helt enkelt, säger han.

Högsta förvaltningsdomstolen är den sista instansen som församlingen kan överklaga till. Enligt Tomas Junkka har man ingen Plan B om domstolen ger avslag eller väljer att inte ta upp överklagan.

– Nej, då måste vi sätta oss ner och fundera på hur vi ska gå framåt. Men det är inget som vi har diskuterat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!