Sedan första januari 2022 hör Allhelgonakyrkan i Malmberget till Gällivare församling. Det är kyrkorådet där som nu ansökt om att riva Allhelgonakyrkan.
– Det är förstås en sorg rent allmänt det här med Malmberget, att det mesta nu är försvunnet. Men det kostar hålla kyrkor igång. Vi förlorar fler och fler medlemmar, så vad gör man? Vi är många som har fina minnen av Allhelgonakyrkan. Jag har varit här på avslutningar, konfirmationer och annat. Så givetvis är det lite sorgligt, men det är den långsiktiga överlevnaden det gäller nu, säger kanslichef Helena Lillbro vid Gällivare församling.
Vad gäller frågan om rivning har kyrkan enligt Lillbro inte fått så många reaktioner från folk runt om i samhället.
– Det var mer reaktioner förr, innan Malmberget tömdes. De river ju för fullt runt om oss här nu. De som gått här i kyrkan har i stort sett börjat gå i Gällivare istället. Under flera år hade vi gudstjänst varannan söndag i Gällivare och varannan i Malmberget, det är bara fem kilometer mellan kyrkorna. Men de flesta bor ju i Gällivare nu, så det blir dit de går, säger Lillbro.
Sedan sista november 2022 är Allhelgonakyrkan helt stängd. Det handlar inte om planerna på rivning, utan om att spara pengar.
– Svenska kyrkan har stängt många kyrkor nu, på grund av elen. Men för Allhelgonakyrkans del kommer den hållas stängd tills vi har ett beslut kring hur det blir med rivningen.
Det fanns länge planer på att flytta kyrkan någonstans, Koskullskulle var på tapeten. Men där står man inte i dag.
– Blir det nej från Länsstyrelsen vad gäller rivningen får vi ju ta upp frågan om flytt igen. Men det är en sak att flytta den, en annan att hålla den igång. Vi förlorar runt 300 medlemmar per år, och får bara runt tio nya. Med en kyrkoskatt på 3000 kronor är det 900 000 som försvinner varje år.
Finansiering av en kyrkoflytt skulle LKAB i så fall stå för. Det har de redan gjort en gång. Allhelgonakyrkan stod först mitt i dåvarande samhället efter att ha invigts 5 november år 1944, men kom att flyttas 1974 till följd av gruvans utbredning. Kyrkan hade hamnat inom rasriskområdet. Efter nio månader av flytt och byggande återinvigdes kyrkan den 22 december 1974.
Var står processen i dag?
– Vi vet ingenting än så länge. Vi har inte hört något från Länsstyrelsen än, så rivningsansökan ligger kvar där, säger Helena Lillbro.