Kvinnojouren hotas av nedläggning

GÄLLIVAREKvinnojouren hotas av nedläggning i maj. Kvinnors behov av stöd har ökat medan anslagen ligger på samma låga nivå som tidigare.– Berörda politiker måste ta ansvar och se till att kvinnojouren Nike får en långsiktig, ekonomisk lösning, säger Belinda Fercher.

”En aktiv kvinnojour kräver en långsiktig, hållbar, ekonomisk lösning”, säger Belinda Fercher.

”En aktiv kvinnojour kräver en långsiktig, hållbar, ekonomisk lösning”, säger Belinda Fercher.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2014-03-13 16:11

Det är hårt tryck på kvinnojouren NIke i Gällivare. Under 2013 kom 287 samtal till kvinnojouren, 44 kvinnor sökte hjälp och antalet boendedygn var 386.

Kvinnojourens ordförande Belinda Fercher, säger att siffrorna visar att det behövs en aktiv kvinnojour i Gällivare.

– I år har vi redan haft 70 inkomna samtal, 53 boendedygn och 19 kvinnor som varit i kontakt med jouren. Som läget är nu, stänger kvinnojouren i maj, då pengarna är slut. Var ska våldsutsatta kvinnor då vända sig, om det inte finns en kvinnojour i Gällivare?

Hot om nedläggning

Belinda Fercher är anställd av Kvinnojouren. Fem kvinnor arbetar ideellt i jouren. De ställer upp kvällar, nätter och helger. Kvinnojouren startade sin verksamhet för sex år sedan. Med åren har det blivit en väletablerad verksamhet med goda myndighetskontakter, men nu hotas verksamheten av nedläggning. Det kommunala verksamhetsbidraget på 200 000 kr räcker inte långt. Pengarna kommer dessutom när halva verksamhetsåret gått vilket gör det svårt. Kvinnojouren ansöker årligen om projektmedel från socialstyrelsen för att utveckla verksamheten, pengar som ingalunda är garanterade. I fjol fick jouren 100 000 kr från socialstyrelsen.

Ekonomisk kris

– Man kan inte utveckla verksamheten om man inte har en grundfinansiering. Att driva kvinnojour är inget projekt, då mäns våld mot kvinnor inte slutar efter ett visst datum, säger Belinda Fercher.

Kvinnojouren önskar en långsiktig, hållbar ekonomisk lösning för att få arbetsro och kunna fullgöra sin viktiga uppgift.

– Alla vill ha kvinnojouren men ingen vill betala. Berörda politiker måste ta ansvar och se till att kvinnojouren Nike får en långsiktig, hållbar, ekonomisk lösning omgående. Vi skulle behöva 600 000 kr årligen för att klara oss. Kvinnojouren fyller en mycket viktig funktion i samhället och det vore katastrof om kvinnojouren tvingades lägga, säger Belinda Fercher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om