Kvinna blind av knytnävsslag

I Gällivare tingsrätt, hölls i går en rättegång mot en 50-årig man som åtalas för grov fridskräkning. Mannen har, enligt åklagare, misshandlat en kvinna vid upprepade tillfällen under en längre tid. Misshandeln kulminerade i en allvarlig ögonskada där kvinnans ögonglob kollapsade.

Motormännens vägombud i Luleå, Ella Olin, Erik Envall och Margaretha Olofsson, mätte hastigheten  på Svartöleden.FOTO: Pär Bäckström

Motormännens vägombud i Luleå, Ella Olin, Erik Envall och Margaretha Olofsson, mätte hastigheten på Svartöleden.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

GÄLLIVARE2010-05-12 06:00
Enligt åklagare Ulrika Schönbäck, har mannen utövat våld mot en yngre kvinna under en längre tid. Mannen har dragit kvinnan i håret, slagit, skallat. sparkat, bitit och försökt strypa kvinnan. En misshandel kulminerade i en mycket allvarlig och bestående ögonskada som ledde till att kvinnans ögonglob kollapsade. Mannen ska ha slagit kvinnan med ett mycket hårt knytnävsslag i ögat, vilket ledde till näthinneavlossning, skador i ögonvitan och ögonlocken. Kvinnan fördes med ambulansflyg till Umeå sjukhus och har genomgått två operationer. Det är osäkert om hon kommer att se igen, nu skönjer hon endast konturer med vänstra ögat.
"Fruktansvärda smärtor"
Kvinnan berättade om sin rädsla för mannen, som hon är känslomässigt bunden till. Mellan varven, säger hon, har han visat henne ömhet och värme. När han slagit henne har han bäddat ner henne i sängen och ofta bett om förlåtelse. När han är nykter, är han snäll, säger hon.
- Plötsligt utan synbar anledning kan ha slå mig. Det är så sjukt. Han är oberäknelig när han är full. Han säger att han vill tillrättavisa mig, säger hon.
Vid två tillfällen ska mannen ha tagit stryptag på kvinnan. Hon berättar om dödsångest, andningssvårigheter och hur det svartnat för ögonen. "Han verkade njuta av att se mig lida." Han ska ha uppgett att han tidigare varit torped och dödat folk i Stockholm. I rätten framkommer att han sagt att han var ängeln Gabriel.
Om misshandeln den femte september 2009, säger hon, att hon aldrig haft så fruktansvärda smärtor och att hon skrek rakt ut.
Mannnen förnekar brott.
Mannen förnekar gärningarna.
- Om jag skulle burit hand på en kvinna så skulle jag ha kommit i håg det. Jag har aldrig varit dum mot henne. Jag har slagit henne med öppen hand någon gång, för att sansa henne när hon varit hysterisk, säger 50-åringen, som hävdar att ögonskadorna måste komma från ett fall mot ett cykelstyre eller rullatorhandtag.
Mannens advokat, Magnus Müchler, ifrågasatte kvinnans minnesbilder med hänvisning till att hon varit påverkad av psykofarmaka och alkohol vid fester som urartat.
Handikappad kvinna
Kvinnans försvarare, advokat Bengt Nergård, säger att det våld som mannen utövat mot kvinnan, under lång tid, har åsamkat henne skador fysiskt och psykiskt. Våldet har medfört smärta, blåmärken, bitmärken och en mycket allvarlig ögonskada.
Försvårande är att våldet utövats mot en försvarslös kvinna som har svårt att gå och använder rullator.
Kvinnans självförtroende har brutits ner och hon är djupt kränkt och orolig för framtiden. Han yrkar på att mannen betalar ett skadestånd på 77 000 kronor till kvinnan.
Fotografier, rättsintyg och vittnesförhör, med bland andra rättsintygsläkare Ola Wulf, åberopades som bevisning.
Dom meddelas senare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om