Kungen inviger nya Aitik

Kungen kommer till Gällivare den 31 augusti för att inviga den nya Aitikgruvan. Bolidens expansion i Gällivare, där man fördubblar sin produktion och investerar sex miljarder, är en av de största industriprojekten i Sverige just nu.

Även en kungalunch planeras.

Även en kungalunch planeras.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

GÄLLIVARE2010-08-27 06:00
Den 31 augusti är en stor dag för Aitikgruvan i Gällivare. Då invigs framtidens Aitik, den största investering, som genomförts i Boliden koncernen. Gruvan investerar i nya effektivare borrmaskiner, nya gigantiska truckar med ännu större lastvolym, ny truckversktad, krossar och transportband.
Det nya anrikningsverket har fördubblad produktionskapacitet för att klara den nya produktionsvolymen på totalt 72 miljoner ton berg. Ny infrastruktur har byggts med järnvägsspår till Malmbanan. En renöverfart har byggts, en speciellt anpassad bro över järnvägen där renarna kan passera. Detta för att möjliggöra fortsatt renskötsel i området.
Aitikgruvan ska bli en av världens effektivaste gruvor. Dagbrottsgruvan utanför Gällivare är redan nu en av Europas största koppargruvor och en stor producent av guld och silver.
Invigningsdagen flygs inbjudna gäster via Malmö och Stockholm, upp till Gällivare. Närmare 200 personer kommer att deltaga i invigningen som förrättas av Kung Carl XVI Gustaf. Programmet innehåller stor visning av Aitikgruvan, den nya gruvan i Salmijärvi och en kungalunch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om