Kulturskolan underhöll på årets sista fullmäktige

I går, måndag hölls årets sista kommunfullmäktige i Gällivare.Ett något annorlunda fullmäktige, eftersom det inleddes med kulturinslag.

Kulturskolan underhöll inför årets sista fullmäktige i Gällivare. Från vänster: Elinnor Hannu, Aida Lindqvist, Mia Sörblom, lärare och Elin Larsson. FOTO: John Filipsson

Kulturskolan underhöll inför årets sista fullmäktige i Gällivare. Från vänster: Elinnor Hannu, Aida Lindqvist, Mia Sörblom, lärare och Elin Larsson. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2008-12-02 06:00
Nu drar sig de valda politikerrepresentanterna också tillbaka för julledighet.
I går, måndag hölls årets sista kommunfullmäktige på Folkets hus i Gällivare.
Julsång och allvar
Ett något annorlunda fullmäktige. Detta eftersom det inleddes med ett kulturinslag av den lokala kulturskolan.
- Det är faktiskt på begäran av politikerna själva att våra elever framträder här i dag, sade Jerker Johansson, rektor på skolan.
Elin Larsson, Elinnor Hannu och Aida Lindqvist under ledning av läraren Mia Sörblom framförde julsånger för den politiska församlingen. Ett uppskattat inslag, enligt dem. Innan allvaret med de politiska spörsmålen tog vid.
Det var framförallt två stora frågor på dagens agenda, som skapade längre debatter för eller emot. Den ena rörde ett tilläggsanslag till ridklubben Dundret och den andra frågan rörde flytten av Ullatti skola in till Gällivare.
Ifrågasattes
Tilläggsanslaget till ridhuset ifrågasattes främst av SKP, Sveriges kommunistiska parti.
- Frågan är hur mycket pengar kommunen kan fortsätta att pumpa in i ridhuset, detta med tanke på den ekonomi vi har, frågade sig Bror Wennström, SKP.
Hans partikamrat Fredrik Olofsson efterlyste också en mer långsiktig plan för ridhuset. Och menade att de pengar som avsätts nu håller dem flytande endast året ut.
Tilläggsanslaget klubbades dock igenom med hjälp av att förutom (s), (v), (m) och (fp) stödde det.
Faller inte
Den andra frågan som väckte mycket debatt var flytten av Ullatti skola in till Gällivare.
Det fanns dem som menade att flytten av skolan kunde innebära dödsstöten för byn och därför borde bevaras till varje pris.
- Men jag menar att Ullattis vara eller inte vara står inte och faller med skolan, sade Birgitta Larsson (s) och tillika även vice kommunalråd.
Även i den frågan stöddes de av (v) med förbehållet att slöjdsalar och tvättstuga som i dag finns i skolan skulle bli kvar i byn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om