Kulturfestivalen invigdes med EPA-traktorparad

Kulturfestivalen i GÀllivare har invigts och det var ungdomarna med sina EPA-traktorer som startade upp Ärets festival med sina ombyggda bilar.- Det Àr roligt, det Àr socialt och det blir ett minne för livet, sÀger Natalie Wettainen om sitt motorintresse.

Foto:

GÄLLIVARE2010-10-02 20:00

EPA-traktorparaden mullrade fram genom Storgatan och ungdomarna visade upp sina ombyggda fordon i olika fÀrger och modeller. PÄ torget stod publiken, jublade och klappade i hÀnderna nÀr ungdomarna rullade fram och startade upp Ärets Kulturfestival.
Det finns cirka 40 EPA-traktorer i GÀllivare. Fordon som krÀver AM-körkort och ÄldersgrÀnsen Àr 15 Är.
Ungdomar som sticker ut
Ungdomarna syntes Àven pÄ museét, dÀr Olivia Rova skapat en utstÀllning om punk och hÄrdrock. HÀr minglade ungdomar i klÀder och utstyrsel som sticker ut.
- Alla ska ha rÀtt att se ut precis som de vill, sÀger Olivia Rova.
- Ingen ska dömas för sina klÀder och jag vill vara den jag Àr, sÀger Joel, som i framtiden vill bli civilingenjör och dÄ befarar att han mÄste Àndra sin Àlskade klÀdstil.
Musikverkstad och dans
Det var stÀmning pÄ torget och i museét. Musik och happenings. Ungdomarna i SKAPA-projektet visade upp sin senaste skapelse, musikverkstaden.
Inne pÄ muséet invigdes flera konstutstÀllningar och norske kocken Stian Bryggari bjöd pÄ hemkokt norsk fisksoppa.
Uppvisningen av linedance pÄ torget av Moonlight Kickers, gav inspiration.
- Vi ska ocksÄ börja dansa linedance. Det Àr jÀttekul med Kulturfestival, tycker nio-Äringarna Amanda Holmstedt och Linn Rutström.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om