Gällivare museum är en dynamisk mötesplats för Kulturfestivalen som pågår fram till sjätte oktober. I helgen fick publiken möta konstnären Birger Jonasson som visar gamla och nya målningar. Den 75-årige konstnären bor numera i Tofta på Gotland.
Stilfärändring
– Av Gällivare och Kiruna är jag bara en ytterst liten del, däremot är Gällivare och Kiruna en väldigt stor del för mig, säger Birger Jonasson.
Denne välmeriterade konstnär blev känd för sina gruvbilder. Numera har Birger Jonasson genomgått en stilförändring. Fortfarande finns människorna med i hans bilder men den tidigare så handfasta realismen har bytts ut till förmån för en mera skissartad, impressionistisk gestaltning.
Lavinolycka
För Birger Jonasson har åren i Gällivare betytt mycket för hans konstnärliga utveckling. Här finns midnattssolen, det arktiska mörkret, fjällvärlden. Men det var också i Gällivare som hans livs största tragedi inträffade. 1991 dog hans 24-årige son i en lavinolycka på Dundret.
– Smärtan var så stark att jag nästan inte ville komma hit mer. Nu har det gått 22 år. Det är en lång tid men ändå känns det nära. Jag tänker ofta på honom och i bland tar det tag i en ganska hårt, men allt eftersom tiden går minns man mer de ljusa minnena från det han levde, säger Jonasson.
Motiv från Lappland
Gällivare museum firar Kulturfestivalen med ännu en utställning ”Fjäll, djur och natur”. Här finns motiv från Lappland med konstnärer som Karl Morén, Berry Kurkkio, Barbro Törngren och Eje Åsbrink.
Museets gamla lanthandel var platsen för barnens glada lekar. Cajsa Johansson, Vilma och Viktor Nilsson trivdes bland mjölkhämtare och silltunnor.
– Det är roligt med en gammaldags affär, säger Vilma Nilsson.
Samisk bandvävnad
På övervåningen inbjöds till workshop i samisk bandvävnad.
– Bandvävnad är en positiv upplevelse och tekniken är inte svår, säger Lotta Stoor.
Hon har hantverksbutik i Jokkmokk och säljer vävda band till USA och Japan.
– Bandvävnad har blivit trendigt i världen.
Tomas Åberg var en av dem som antog utmaningen.
– Man måste lära sig något nytt varje dag. Det är en grundhållning och så får jag med mig något hem, säger han.