Kulturen ska värma i Polarvinternatten

Polarvinternatten, kulturevenemanget som återuppstod förra året, ska växa. Det menar Urban Isaksson, ansvarig, som har stora visioner för minifestivalen.

Inspireras av landskapet. Italienskan Alessandra Bossa flyttade till Gällivare i september och håller sin första solokonsert i Gällivare under Polarvinter-­nattens första dag.

Inspireras av landskapet. Italienskan Alessandra Bossa flyttade till Gällivare i september och håller sin första solokonsert i Gällivare under Polarvinter-­nattens första dag.

Foto: Privat

Gällivare2016-01-28 20:41

Till helgen ska teater, musik och utställningar lysa upp januarimörkret. Det är dags för Polarvinternatten, som gör sitt andra år efter att ha återuppstått förra året.

– Nu vill vi att den ska växa till en minifestival, och i framtiden även kunna locka turister. Vi har satsat mer pengar och breddat programmet med olika inriktningar. Och det skulle kunna bli mycket mer än så, berättar Urban Isaksson, som är ansvarig.

Redan på fredag inleds evenemanget med barnteater och workshop med blåsinstrument.

– Vi har många roliga och spännande programpunkter. Några artister kommer utifrån, men vi har lagt mycket fokus på att det är Gällivarebor som ska få synas. Det är ett bra sätt att lyfta fram våra egna förmågor, säger Urban Isaksson.

Kulturen blir enligt honom en viktig värme i den övrigt kalla januarimånaden.

– Det är mörkt och kallt, och vi vill lyfta fram att vi bor i det här, med ljus, värme och kultur.

En nyförvärvad sådan är Alessandra Bossa, som flyttade från Italien till Gällivare i september. På fredagskvällen håller hon en konsert i kyrkan, som blir hennes allra första soloframträdande i Lappland.

– Jag spelar piano, elektronisk musik och improvisation. Sedan jag kom hit har jag verkligen inspirerats av naturen och lugnet, så det är ett helt nytt sound, berättar hon.

För henne känns Polarvinternatten som en perfekt arena att spela upp sin musik på.

– Det är ett jättebra tillfälle, och jag är glad att det blir här som jag håller min första solokonsert, folk är så varma och glada, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om