Kultur, näringsliv och ljuv musik

Den nya kultursatsningen i Gällivare, Mix & Match, hade premiär på fredag. "Arrangemanget där kulturen möter näringslivet och ljuv musik uppstår".- Inom Boliden välkomnar vi detta initiativ som bidrar till att skapa ett attraktivt samhälle med mer kultur, säger Lars-Erik Olsson.

Världsartister som Norrbottens Big Band, Viktoria Tolstoj och Movits spelade och sjöng vid premiären på fredag.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Världsartister som Norrbottens Big Band, Viktoria Tolstoj och Movits spelade och sjöng vid premiären på fredag.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-11-27 06:00
Gruvföretagen LKAB och Aitik välkomnar kultursatsningen som vill skapa ett attraktivare samhälle med större tonvikt på kulturen.
Initiativtagare är Jerker Johansson, verksamhetschef inom kulturen i Gällivare kommun. Inspirerad av kultursatsningen Bang i Luleå, vill han skapa ett liknande koncept i Gällivare.
- Det är hög tid att skapa mötesplatser där kulturfolk och näringlivsfolk kan mötas. Ska människor tycka om att flytta till Gällivare måste det finnas ett kulturutbud. Man kan inte nöja sig med att komma hem klockan fem och dra ner rullgardinen, säger han.
"Världsartister"
Kulturskolans Urban Isaksson har arbetat med att få fram sponsorer för de nya arrangemangen och stödet har inte låtit vänta på sig.
- Det stöd jag sökt har jag fått. Med kapital och fria pengar ges råg i ryggen. Vi är en viktig del av kulturlivet i Gällivare och det här känns jätteroligt, säger han.
Kulturpartners är LKAB och Boliden, Kontex, Grafex, Expandum, Imega och Grand Hotel Lapland.
Under fredageftermiddag 16-19 var det premiär för Mix & Match med musik och mingel, på Företagscentrum i Gällivare. Påannonserat som ett "unikt tillfälle att på plats i Gällivare få lyssna till världsartister som Norrbotten Big Band, Viktoria Tolstoj och Movits. Med en hemlig gäst, välsmakande buffé och underhållning, är detta bara första steget på vad som komma skall.
- Det här tror vi på, vi fångade direkt bollen Mix & Match, Vi vill skapa det attraktiva Gällivare, säger Kjell-Åke Johansson, vd Expandum.
Kultur för helhet
- Ett samhälle utan kultur är ett halvt samhälle. Malmberget är ett gammalt brukssamhälle, jag har varit aktiv inom kulturområdet i 25 år, under den perioden var det tidigare suspekt att ta emot sponsring från näringslivet. Gudskelov har det förändrats, säger Sven-Erik Svensson, ordförande för Expandum.
Hans-Erik Björnström, vd för Kontex, säger att det alltid varit självklart att idrotten fått stöd från sponsorer. Att ge stöd till kulturen känns mycket bra, menar han.
Kjell Henriksson, vice ordförande för Gällivare Riksteaterföreningen, representerar föreningslivet. Han hoppas att satsningen ska ge kulturen ett uppsving, nya medlemmar till föreningen och förhoppningsvis nya sponsorer.
Hittills har sponsringen inbringat 200 000 kronor. Nästa arrangemang blir den 28 maj, då Kulturskolan firar jubileum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om