Kontorets reception stängs till midsommar och innan årsskiftet ska kontorslokalerna vara tömda. Det betyder att sex statliga jobb, i det här fallet kronoinspektörer, försvinner från orten. Som mest har det arbetat åtta personer på Kronofogden i Gällivare.
Orsaken bakom beslutet är att det varit svårt att rekrytera folk, framhåller enhetschefen Bo Frölander.
– Vi har haft svårt att rekrytera och få behålla personal, egentligen ända sedan 2011. Det är en väldigt speciell situation i Gällivare, med gruvan. Vi har inte möjlighet att möta de lönenivåer som finns där, säger han.
Personalen får möjlighet att jobba vidare på något av Kronofogdens andra kontor runtom i Sverige. Närmaste kontor i Norrbotten är Luleå och Haparanda.
– De har fått erbjudande om att flytta och jobba vidare, vilket givetvis inte är så enkelt för alla, säger Bo Frölander.
Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling säger det här beskedet kom olägligt, eftersom det går lite tyngre för till exempel LKAB just nu.
– Det har varit högkonjunktur och vi har haft låg arbetslöshet, men nu är det nedgång för industrin. Varje arbetstillfälle är viktigt för en inlandskommun. Och det är olyckligt att en statlig myndighet som Kronofogden inte har något kontor i inlandet, säger hon.
2007 lade Kronofogden ned sitt kontor i Kiruna. Myndigheten har därmed bara ett kontor i hela Norrlands inland, och det är i Östersund.
– Det kommer bli tufft för personalen att göra långresor för att hantera kunder, men det här blir ändå avsevärt billigare för skattebetalarna, säger Bo Frölander.