Under åren 2020 till 2021 genomförde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en granskning av den medicinska vården på Säbo. Under tillsynen upptäcktes flera brister och Ivo fattade beslut om att Gällivare kommun måste åtgärda de brister som finns framför allt inom dokumentation och palliativ vård. Vid en ny tillsyn ser Ivo att bristerna som finns på flera plan inte har åtgärdats.
Bland annat har personal som gör individuella medicinska bedömningar inte rätt kompetens för arbetsuppgiften. Ivo konstaterar också att livsavgörande bedömningar görs av personal med den lägsta utbildningsnivån är allvarligt då det medför att de inte kan tolka och signalera när patientens tillstånd förändras. Säbo har många patienter med allvarliga sjukdomar eller som befinner sig i livets slutskede, och det är då viktigt att vård- och omsorgspersonalen förstår vilka symtom de ska vara uppmärksamma på för att tillkalla sjuksköterska.
Att anställd personal inte heller behärskar det svenska språket tillräcklig väl innebär i sig en patientsäkerhetsrisk.
Vid inspektionen framkom även att sjuksköterskorna prioriterar att besöka och bedöma patienterna men att de ofta saknar möjlighet att ge vård- och omsorgspersonalen stöd i den omfattning som krävs. Då språkkunskaperna i svenska är låg hos en stor del av vård- och omsorgspersonalen kan de heller inte lita på att de får all den information som de behöver.
Socialchef Anette Viksten Åhl konstaterar man ser allvarligt på Ivos kritik.
– Vi jobbar just nu på ett svar på detta, som ska vara inne senast 30 juni. Till det tittar vi även på vad vi missat att göra från förra gången vi fick kritik, men det är klart att vi ska vidta åtgärder. En av anledningarna till personalbristen är att vi konkurrerar med industrierna som har större muskler när det gäller lön. Vi måste ändå göra det vi ska och följa lagen men brist på folk att anställa är en del i problemen. Vi försöker höja utbildningsnivån både när det gäller vårdutbildning och språket hos våra anställda.
Anette Viksten Åhl menar att det ställer stora krav för kommunen som arbetsgivare att lösa de problem som uppstår utan att det tär på den anställda personalen. Hon tycker att Gällivareborna trots bristerna som kan känna sig trygg med den vård och omsorg som ges.
– Vi får både ris och ros, men som helhet kan man känna trygg trots att vi har saker som vi behöver lösa.