Situationen är frustrerande i Gällivare. Det hävdar Eva Olsson, styrelseledamot i FUB, Föreningen för Gällivare, som har flera exempel på brister i kommunikationen mellan kommunen och personer med funktionsnedsättningar.
– Det blir bara en massa pappersjobb. För oss verkar det som om de ser det som en tävling som de ska vinna. Allt ska överklagas och det ska sparas pengar till kommunen. Det är den känslan man får, säger Eva Olsson.
Sticker Gällivare ut bland länets kommuner?
– Ja, jag tror faktiskt det, att Gällivare sticker ut. Jag har min flicka i Luleå och min erfarenhet är att det går smidigare där. Där känns det som att de ser personerna och vill göra gott. De försöker hitta bra lösningar och kommer med egna förslag, säger Eva Olsson.
Alltför många kommuner lever inte upp till LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Harald Strand är sakkunnig för regeringen på området och är expert på lagen med uppdrag som förbundsordförande för FUB:
– Det står ju fullständigt klart att en lag är en lag. Det går att likna vid om du kör bil. Hastighetsbegränsningen finns och du måste förhålla dig till den. Kör du för fort begår du ett lagbrott. Svårare än så är det inte.
Många kommuner väljer att pröva ärenden via rättssystemet.
– Det är inte ok. Handläggarna ska kunna lagen och sedan ska man ta de beslut som behövs individuellt.
Kan man se vissa områden inom LSS där kommunerna inte beviljar i större omfattning?
– Det som kostar pengar. Kommunerna ser att den som sparar mest är bäst. Men det lönar sig inte att spara på LSS. För betalar utjämningsbidrag till de kommuner som är duktigare. Det kostar nämligen lika mycket för alla kommuner. Det är faktiskt ett av få system där man förflyttar pengar mellan kommuner.
I Gällivare kommuns fall så är räkneexemplet på utjämningsbidraget som följer, enligt Harald Strand:
– Gällivare kommun har en LSS-kostnad per innevånare på 5840 kr. Den ska för en kommun i Sverige enligt utjämningssystemet, vara 5332 kr. Därför får Gällivare preliminärt cirka nio miljoner kronor i utjämningsbidrag 2021. Det som man ser som en kostnad på ett ställe i kommunen, kommer in till kommunen via en intäkt på ett annat ställe, säger Harald Strand.
Kritiken: "En tävling som de ska vinna"
Svenska kommuner är dåliga på att följa lagen. Orsaken är att man ska spara pengar. Men man biter sig själv i svansen. Det menar Harald Strand, LSS-expert och sakkunnig hos regeringen. "Utjämningsbidragssystemet gör att kommunerna får bidrag. Men det förstår inte kommunerna", säger Strand.
Harald Strand är förbundsordförande för FUB, Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, är även utsedd till regeringens sakkunnige i frågor om LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Foto: FUB
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!