– Det är både oansvarigt, galet och allvarligt. Sånt här är en normaliseringsprocess; en inkörsport till pokerspel med pengar. I en alldeles för tidig ålder. Det är som om ungdomsgården skulle erbjuda 14-åringar folköl, säger Omid Rezvani.
På Gällivare kommuns hemsida står det att: "all verksamhet på och med fritidsgården är naturligtvis drogfri. Vi jobbar förebyggande mot alkohol och droger.". Ann-Helen Köhler, som är ungdomschef i Gällivare kommun och har ett övergripande ansvar för fritidsgårdens verksamhet, känner till pokerturneringarna.
Varför tar inte fritidsgården spelberoendeproblematik på allvar?
– Jo, men det gör vi väl också tycker jag. Men de spelar ju inte om pengar överhuvudtaget.
Men forskning visar att så kallade "torrspel", när man spelar poker och andra traditionella vinstspel utan pengar, ökar risken för att senare i livet dras in i ett beroende. Risken är också större ju tidigare man börjar spela. Ni säger att ni jobbar förebyggande mot alkohol och droger. Hur jobbar ni förebyggande när det gäller spelmissbruk?
– Vi jobbar hela tiden förebyggande mot alla former av missbruk.
Men hur jobbar ni förebyggande mot spelmissbruk?
– Det har vi tagit upp i vår verksamhetsplan, men det är en fråga som jag kanske får lyfta igen. Vi har ett personalmöte nu på torsdag. Och det är nog något som jag också måste ta upp i vår ledningsgrupp för ungdom, kultur och fritid.
Kommer ni fortsätta att anordna pokerturneringar?
– Det är inget som vi tidigare har diskuterat att vi ska sluta med, men jag tänker absolut ta upp frågan för diskussion. Vi var nyligen på en utbildning om alkohol och droger och då kom faktiskt frågan om spel upp, hur vi ska tänka på när det gäller den problematiken. Men det fick vi egentligen inget riktigt svar på. Men det är nog något som kommunen generellt behöver ta ett grepp om.
Nasiha Hidic, som är verksamhetschef på kommunens biståndsenhet, säger att hon inte har känt till pokerturneringarna på fritidsgården.
Tycker du att det är okej att anordna pokerturneringar för ungdomar?
– Jag vill inte uttala mig spontant, utan vill veta mer om hur de tänkt kring det innan jag uttalar mig.
Hur stor är problematiken med spelmissbruk rent allmänt i Gällivare?
– Jag skulle nog säga att det är stort tabu kring det fortfarande. Vi har personal som är utbildad inom det här, men det är tyvärr inte många som söker hjälp.
Omid Rezvani, som själv varit spelmissbrukare, men nu är spelfri, grundade Riksorganisationen Spelberoendegruppen 2007. Då fanns det bara en förening, i Umeå, men idag har organisationen lokala självhjälpsgrupper på 25 orter i Sverige och två i Finland. Han säger att han stött på väldigt många människor som berättat att grunden till deras missbruk lades tidigt, inte sällan redan i barndomen.
– Det börjar nästan alltid till synes oskyldigt i tidig ålder. Iallafall när det gäller pojkar. Man växer upp med spel i familjen och runt omkring – lotto, stryktips, trav, spel på Finlandsfärjan. Det blir en del av uppväxten. Och många barn spelar om pengar utan att föräldrarna har en aning om det.
– Så det de gör på fritidsgården – det blir också en del av normaliseringsprocessen. Poker är inte vilket spel som helst, det är inte Monopol. Det är ett i grunden beroendeframkallande spel. Och inget man ska syssla med på en fritidsgård.