Kritik mot Nuolajärvi

Kritiken mot friluftsanläggningen Nuolajärvi är skoningslös. "Misskött anläggning, odugliga bryggor, dålig handikappanpassning, snuskiga dass". Nu planerar kommunen en upprustning av området.

Nuolajärvi är ett välbesökt utflyktsmål vid infarten till Gällivare. Nu planeras en upprustning av området.

Nuolajärvi är ett välbesökt utflyktsmål vid infarten till Gällivare. Nu planeras en upprustning av området.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-09-10 08:45

Vid infarten till Gällivare ligger Nuolajärvi som en glittrande pärla med utsikt mot Dundret. Sjön är ett eldorado för fiskeintresserade, turister och skolklasser. Men anläggningen är i dåligt skick.

– Bryggorna ruttnar. En brygga är ranglig som en berg och dalbana och dasset är snuskigt, säger Bernhard Hannu, pensionerad byggnadsingenjör och lärare i byggteknik.

– Kommunen har reparerat på ett dåligt sätt. Det var tre man här i tre dagar, i stället för att sätta spännband, öppna muttrar och lyfta upp bryggorna så sågade man bort bra bryggor som ersattes med rangliga bryggor som ligger direkt i vattnet och ruttnar, säger Hannu.

En eldstad med sittgrupp togs bort och bryggor monterades ner.

– Det behövs minst tre eldstäder, nu finns det bara en, säger Per Normark.

"Löften sveks"

Tillgängligheten för handikappade är dålig.

– Min sambo är rullstolsbunden och tycker om att fiska men hur ska hon ta sig till bryggan. Med helikopter? Handikappade ska ha företräde till handikappbryggor, skyltar behövs, säger Mårten Forsman.

– Kommunen måste ploga infarterna på vintern. Det är ett jättefint område som måste hållas i skick, säger Kenneth Berggren, fiskebevakare i Gällivare fiskevårdsförening.

Positivt är att vedhållningen fungerar och att en handikappbrygga åtgärdats. Männen har varit i dialog med politikerna och besökt ett nämndsmöte men upplever att löften svikits.

Ny plan

Mats Rantapää, ordförande i Service och tekniknämnden, säger att Nuolajärvi är ett fint område som ska prioriteras.

- Kritiken gör mig lite brydd. Jag vet att förvaltningen har en dialog med Fiskeriföreningen och har satt ut två bryggor i fjol. Jag besöker området ofta och tycker det ser fint ut. Det finns lite olika viljor där ute, en del driver en egen agenda och far och plockar upp stora mängder fisk. Det kan hända att vi måste se över området och inbjuda till en temakväll och höra hur folket vill utveckla anläggningen.

Enhetschef Annicka Keisu Lampinen säger att det finns en plan.

– Jag har föreslagit att vi ska bygga om bryggorna. Området ska fräschas upp, vi har antagit en plan för hur det kan utvecklas. Det är en fin plats som vi självklart vill utveckla. Det vore roligt att ha en mysig stig runt sjön. Jag hoppas vi kan utveckla området tillsammans med Fiskeriföreningen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om