Tidigare i veckan kunde vi berätta att smittspridningen återigen tagit fart i Gällivare och att 83 nya fall konstaterats under vecka 11. För att klara den hårda belastningen måste Gällivare sjukhus nu göra kraftiga begränsningar i mottagningsverksamheten för att få loss personal till covid-avdelningarna.
– Läget är pressat så nu organiserar vi om för att få personal att täcka behovet, det gäller framför allt slutenvårdsplatser. Viktig mottagning kommer bestå men delar av mottagningen måste vi omfördela personalen så att vi kan få hjälp på avdelningarna, säger Ola Wulf, chefsläkare.
Redan för två veckor sedan slog sjukhuset larm om att läget var värre än någonsin. Enligt Ola Wulf är läget nu ännu värre. Under onsdagen var så mycket som en tredjedel av sjukhusets patienter covid-patienter.
– Det kan komma 3-4 stycken till akuten med covid-19, som det gjorde igår eftermiddag, som alla läggs in. Så det skiftar. Men man kan oavsett säga att belastningen utifrån kapaciteten på Gällivare sjukhus den är hög, säger Ola Wulf.
Förhoppningen innan smittspridningen tog fart igen var att sjukhuset skulle kunna återuppta operationsverksamheten men den grusades i och med den nya vågen.
– Operationerna har varit nedprioriterade ganska länge nu. Frågan var om man skulle kunna öppna upp igen men det ser vi inte i närtid att vi kommer kunna göra. Akuta operationer fortskrider men sådana patienter som väntar på knä- och höftoperation får fortsätta vänta, säger Ola Wulf.
Under onsdagen gick informationen ut till personalen. Ännu är det för tidigt att säga hur det tagits emot.
– Det är trist som chef att behöva meddela det, men vi måste agera på något sätt för patienterna kommer ju. Man hoppas kunna kompensera personal som ställer upp när vi blir tvingade till någonting, säger Ola Wulf.
Neddragningen av mottagningsverksamheten är planerad att fortsätta till efter påsk, men läget kommer att utvärderas kontinuerligt skriver regionen i ett pressmeddelande.
– Varje enskild individ har ett ansvar att göra lite till och reflektera själv vad man kan göra för att inte öka på smittan ytterligare, så att vi kanske har en chans att klara den här vågen, säger Ola Wulf.