Krisdraget – barnmorskor utbildas lokalt

Från och med nästa höst kommer det gå att läsa till barnmorska på heltid i både Luleå och Gällivare. Detta efter att regeringen valt att utlokalisera barnmorskeutbildningen till nya orter. "Det här är helt i riktning med vad vi vill", säger Vårdförbundets Elisabeth Lindblad.

Att göra barnmorskeutbildningen tillgänglig för fler genom att utlokalisera den till exempelvis Gällivare och Luleå mottas med glädje av Marie Kuoljok från Lapplands lärcentra överst i bild och Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet, längst ned.

Att göra barnmorskeutbildningen tillgänglig för fler genom att utlokalisera den till exempelvis Gällivare och Luleå mottas med glädje av Marie Kuoljok från Lapplands lärcentra överst i bild och Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet, längst ned.

Foto: Montage Shutterstock, Emma Öhman och Vårdförbundet

Gällivare2023-11-09 17:00

Att det råder stor brist på barnmorskor i länet har vi berättat om tidigare. Men när Umeå universitet nu utsetts till ett av fem lärosäten i landet som får ta del av regeringens satsning på decentraliserade vårdutbildningar kan läget kanske komma att ändras. Från hösten 2024 blir det nämligen möjligt att studera barnmorskeprogrammet på åtta nya orter; Gällivare, Luleå, Skellefteå, Lycksele, Umeå, Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund.

Marie Kuoljok vid Lapplands lärcentra i Gällivare är mycket nöjd.

– Vi tror det här betyder jättemycket för de sjuksköterskor som vill bli barnmorskor men inte kan åka från hemorten.

Skillnaden mellan det nya systemet och att läsa på distans, som man kunnat göra från exempelvis Gällivare, är att du på distans ändå måste ner till Umeå regelbundet.

– Nu kommer allt sändas digitalt till Gällivare, och de praktiska delarna görs på förlossningen här. Så man möjliggör för de som inte haft möjlighet att läsa på distans. Jag tror det underlättar för fler att ta steget och vidareutbilda sig, när man kan göra det fullt ut på hemorten, säger Marie Kuoljok.

Satsningen välkomnas även från fackligt håll.

– Nu vet vi ju inte än hur många utbildningsplatser det blir på varje ort, men givetvis är det här helt i riktning med vad vi vill. Vi har brist på barnmorskor både i Sunderbyn och Gällivare. Just nu är det fem fast anställda barnmorskor på 16 tjänster i Gällivare. Så, de har en stor mängd inhyrd personal, berättar Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet Norrbotten.

Just för att komma bort från behovet av hyrpersonal ser både Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet att satsningen behövs.

– Vi är jätteglada över den här nyheten. Det har ju pratats om olika lösningar i flera år, så det här ställer vi oss förstås positiva till, säger Ellinor Mella som är Barnmorskeförbundets ordförande i Norrbotten.

Elisabeth Lindblad från Vårdförbundet har genom åren sett att intresse funnits att gå barnmorskeutbildningen men att det varit svårt att ta sig in.

– Det har ju varit ett stort upptagningsområde, när allt varit knutet till Umeå. Så när man nu viker ett visst antal platser mot Gällivare och ett visst antal mot Sunderbyn blir det större chans att ta sig in.

För att bli barnmorska måste du ha en sjuksköterskeutbildning i grunden och sedan komplettera den med de tre terminer som barnmorskeprogrammet är. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!