Många elever upplever brist på arbetsro i skolorna. Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Det säger skollagen. Arbetsmiljölagen gäller även eleverna som ska ha en god arbetsmiljö utan buller, stress och kränkningar.
Hårdnande besparingskrav
I Gällivare kommuns skolor har arbetsmiljön försämrats sedan besparingskraven hårdnat. Från Hedskolan rapporteras om oro i klassrummen som ökat sedan assistenter sagts upp. Nyligen behandlade Skolinspektionen en anmälan mot Sjöparksskolan som upplevs ha en dålig arbetsmiljö. "Väldigt stökig och eleverna har inte tillgång till behöriga lärare." Skolinspektionen lämnar anmälan till Gällivare kommun för utredning och eventuella åtgärder.
Från Mariaskolan larmar personalen om för stora barngrupper. Lekredskap och bänkar i så dåligt skick att barnen får stickor i händerna. Fritidshemmen får allvarlig kritik från revisorerna. Barngrupperna är för stora och det pedagogiska innehållet utarmas. 2011 hade Sjöparksskolan 75 barn på 2,5 anställda.
"Vi måste ha mer resurser"
Besparingarna har gått för långt, det anser till och med ordförande i barn- utbildning- och kulturnämnden, Börje Johansson (S).
- Vi har en budget att hålla oss till och under flera år överskreds den, nu har vi stramat upp budgeten vilket är vårt politiska uppdrag, men vi har en budget som är för snålt tilltagen. Vi har en diskussion inom förvaltningen hur vi ska lösa frågan. Vi måste ha mer resurser. Vi måste ta en diskussion med kommunstyrelsen. Det visar inte minst skolstrejken på Tallbackaskolan visat, säger Börje Johansson.
Att återanställa assistenterna, tror dock inte Börje Johansson på.
- Det handlar om en större fråga. Många assistenter var outbildade och fick ta hand om de svåraste barnen. Vi måste göra om hela systemet med pedagogiskt utbildad personal, säger han.