Kris för äldrevården: Var tredje sköterska saknas

Läget är mycket allvarligt hos socialförvaltningen i Gällivare inför sommaren. Så mycket personal saknas att man tvingas till krisåtgärder. För att man ska kunna klara patientsäkerheten måste nya rutiner införas.

Situationen inom äldreomsorgen i Gällivare är den sämsta någonsin inför denna sommar. Men än var tredje sköterska saknas.

Situationen inom äldreomsorgen i Gällivare är den sämsta någonsin inför denna sommar. Men än var tredje sköterska saknas.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2018-06-01 21:44

Situationen är så allvarlig att kommunen valt att lägga korten på bordet direkt.

– Detta är den sämsta sommaren vi hittills går in i. Vi känner att vi måste prata öppet om problemet, för att anhöriga förhoppningsvis ska förstå hur ansträngd situationen är, säger Ingela Öhman, medicinskt ansvarig sköterska.

Konsekvenserna av att personal helt enkelt inte finns blir att socialförvaltningen tvingas till en strikt prioriteringslista där anhörigkontakt är en av de första sakerna som minskas ner.

– Vi kan inte bedriva säker vård med vår nuvarande organisation. Vi är på gränsen av vad vi klarar. De som kommer att märka detta är anhöriga då vi inte svarar i telefon lika lätt, men även dokumentationsarbete kommer att skjutas fram, såsom kvalitetsregistrering

Istället måste allts fokus läggas på akutrelaterade åtgärder.

– Vi kan inte dra ned på vårdplatser som regionen, vi måste förändra vårt arbetssätt. Vi kommer att jobba mer akutrelaterad, se till att patienterna får sina läkemedel, göra såromläggningar och liknande.

Ingela Öhman oroas över patientsäkerheten och en ökad risk för vårdskador.

– Men vi kan inte mörka problemet, vi måste vara öppna.

Vad kan anhöriga göra i en sån här situation?

– Det är en mycket svår fråga. Vi hoppas på förståelse för allvaret, men jag kan inte säga vad de ska göra för då blir det tal om ersättningar och så vidare.

Bristen på personal finns hos både legitimerade sköterskor och undersköterskor. Exakt hur många som saknas i vardera gruppering är svårt att fastställa men det rör sig om 10-12 sjuksköterskor, menar Ingela Öhman.

– Sett över hela verksamheten med vård och omsorg saknas 30 procent av undersköterskorna inför sommaren.

Är ni förvånade?

– Vi är tagna på sängen vad gäller bristen på legitimerade sköterskor, jag hade inte uppfattningen att de gick med så tunn bemanning.

Ingela Öhman kommer själv att gå ut och arbeta kliniskt under sommaren och berättar att man skickat ut en bred förfrågan.

– Vi har frågat allt och alla, skolsköterskor, hälsocentraler, de som jobbar dagtid om de kan tänka sig att jobba extra helger och kvällar.

Sommarbemanningen går på vecka 25 och vecka 26 kommer det att vara ännu färre. Men man har kunnat godkänna semestrar.

Även på horisonten ser det inte bra ut då fem sjuksköterskor har sagt upp sig till hösten.

– Vi arbetar både med kortsiktiga och långsiktiga lösningar, men det som kommunen måste förstå är att det kommer att kosta pengar.

Hur påverkar det här arbetsmiljön för personalen?

– Mycket, det är inte bra. Sköterskorna är trötta sedan innan, och vi har inte förstått hur tunt det varit på boendena.

Just nu pågår ett febrilt arbete för att hitta en lösning som håller i längden.

– Vi tittar på utbildningsplaner, individuella planer, men så här illa har det aldrig varit, säger Ingela Öhman.

– Problemet är nationellt, och det går att förändra sättet att arbeta, det måste bli ett annat sätt att arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om