Under onsdagseftermiddagen var flera bilar inblandade i en olycka i fyrvägskorsningen där E45 möter E10 vid Nuolajärvi i Gällivare. Åtta personer fördes till sjukhus varav en kvinna i 20-årsåldern skadades svårt och vårdas på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det är en av många allvarliga olyckor som skett i korsningen och enligt Tommy Nyström har problemen sedan länge påtalats. Idag är han chef på enheten för gata och park men menar att han redan för flera år sedan, under sin tid som kommunalråd, påpekat att korsningen måste åtgärdas.
– Jag har tagit upp korsningen hur många gånger som helst med Trafikverket då det har varit så mycket olyckor. Vi har haft möten där jag lyft hela E10 och den här korsningen, men också korsningen vid Stenbron, säger han.
Onsdagens olycka beror sannolikt på att en av bilarna kommit körande från Gällivare och svängt vänster mot Kiruna, utan att uppmärksamma en mötande bil. Tommy Nyström håller gruvindustrins tunga och livliga trafik i kombination med undermålig sikt och skyltning som några av anledningarna till varför så många olyckor skett i korsningen.
– Jag tycker inte man ska behöva argumentera så mycket varför den är farlig utan det är bara titta på statistiken. Jag vet inte hur många dödsfall och olyckor som skett. Det kanske finns flera lösningar men personligen tror jag en rondell hade varit säkrast. Då får du ner hastigheterna och kan minska olyckorna. De talar om en nollvison men då måste det vidtas åtgärder, säger han.
Trafikverket menar att de är medvetna om att det finns problem och behov kopplat till hela vägsträckan genom tätorten. De har genomfört en så kallad åtgärdsvalsstudie som omfattat hela tätorten för att se vilka eventuella problem och lösningar som kan finnas.
– Vi känner till problemet med korsningen, och tycker det är angeläget varför vi avser genomföra en fördjupad studie för att komma fram till konkreta åtgärder. Där ingår korsningen och vad som kan vara bästa lösningen för den. När vi vet det kommer den att ingå i den ordinarie prioriteringen för avsättning av medel i planerna, säger Annika Nordqvist, samhällsplanerare på Trafikverket Region Nord.