Kraftbolagets dröm: Spillvärme från Hybrit

Om Hybrits demonstrationsanläggning placeras i Gällivare kommer Gällivare Energi vara redo att ta hand om spillvärmen från vätgasproduktionen. "Det är ett väldigt intressant alternativ att kunna värma upp Gällivare", säger Theresa Savonen, vd för Gällivare Energi.

Enligt Theresa Savonen, Gällivare Energis vd, finns ett stort intresse för att ta om hand spillvärmen från Hybrits demonstrationsanläggning, om den hamnar i Vitåfors.

Enligt Theresa Savonen, Gällivare Energis vd, finns ett stort intresse för att ta om hand spillvärmen från Hybrits demonstrationsanläggning, om den hamnar i Vitåfors.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-10-02 05:00

Gällivare Energi har sett över sin verksamhet i samband med ett EU-direktiv som gjort att den torv som de förbränner klassas som fossilt bränsle. Enligt Theresa Savonen kommer torven att omfattas av EU:s utsläppsrätter vilket ökar kostnaderna för torven och därför den behöver ersättas med alternativa drivmedel.

Ett av de förslagen som kommit fram under Hybrits samrådsprocess är att uppdatera fjärrvärmenätet för att kunna använda spillvärmen från demonstrationsanläggningen, om den placeras i Vitåfors och Gällivare.

– Vi har lämnat ett förslag som gör det möjligt att använda spillvärmen från en eventuell produktion, i fjärrvärmenätet. Om det blir så att Gällivare väljs som placeringsort kommer vi gå vidare med en djupare projektering för att hitta de bästa förutsättningarna för att ta tillvara på värmen, säger Theresa Savonen.

Hon menar att Gällivare Energi skulle kunna ha ett fjärrvärmenät som är redo att transportera spillvärmen från Vitåfors redan till Hybrits tilltänkta produktionsstart 2025 men det återstår ännu saker som behöver diskuteras, till exempel prisbilden på spillvärmen.

Energibolaget kommer, även om det inte blir en demonstrationsanläggning vid Vitåfors, behöva fasa ut en av sina äldre pannor som idag till stor del använder torv som bränsle. Enligt Theresa Savonen är spillvärmen ett intressant och fossilfritt sätt att värma Gällivares hushåll. Det skulle innebära en vinst för miljön och klimatet då det bland annat minskar på transporter och att nuvarande biobränslen kan användas till annat.

– Spillvärmen från demonstrationsanläggningen skulle kunna vara en stor del till hur Gällivare värms upp i framtiden, men vi behöver fortfarande komplement för att skapa värme och el. Det har att göra med att den mängd som demonstrationsanläggningen producerar inte är tillräcklig den kallaste perioden för att försörja hela Gällivare, säger Theresa Savonen.

Hon anser däremot att man ur ett nationellt säkerhetsperspektiv behöver ha en möjlighet att kunna förbränna torv. 

– I och med att det bryts torv lokalt kan vi inte helt att utesluta möjligheten att förbränna torv. Förbränningsmöjligheten behövs för att vi ska kunna ge värme till Gällivares hushåll vid en krissituation, säger Theresa Savonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!