Kostsam räddnings- aktion

Raset för snart två veckor sedan på vägsträckan mellan Suorva och Ritsem kom att kosta mycket pengar för Gällivare kommun. Notan har hittills uppgått till närmare 700 000 kronor för evakueringen.Och det är Gällivares skattebetalare som får stå för räkningen.

GÄLLIVARE2010-05-27 06:00
För snart två veckor blockerades vägen mellan Suorva och Ritsem. Drygt 150 personer blev instängda. Framförallt friluftsfolk, men också en del renskötare.som inte hade någon möjlighet att ta sig därifrån.
Gällivare kommunledning beslöt att sätta in helikoptrar för att undsätta de instängda uppe i Ritsem och transporterade ned dem till Stora sjöfallet. Där väntade bussar på dem för vidare hemtransport till Jokkmokk och Gällivare.
- Notan för helikoptertransporterna uppgår till cirka 400 000 kronor, säger Alf Waara, enhetschef på gata och parkavdelningen vid Gällivare kommun.
Halv miljon
Till det ska också läggas busstransporterna. Och enligt Waara slutade notan på totalt någonstans omkring en halv miljon kronor, pengar som Gällivare kommuns skattebetalare får punga ut med.
En ytterligare kostnad var att göra vägen mellan Suorva och Ritsem farbar igen. De evakuerade var tvungna att lämna sina bilar kvar uppe i Ritsem för att hämta dem senare.
- Förra onsdagen, cirka tre dygn efter raset, kunde vi släppa på trafiken utefter vägsträckan igen så att de som hade tvingats lämna sina fordon hade möjlighet att hämta dem.
200 000 kronor har det kostat att göra vägen farbar. Då har nya vägtrummor lagts ner för att minska vattentrycket och de ställen där vägen spolats bort har fyllts igen.
Mycket återstår
Men mycket återstår att åtgärda innan vägen är i sitt ursprungliga skick igen. Det är inte bara själva vägen som behöver åtgärdas. Vägräcken knäcktes också och spolades iväg av sten och snömassorna som vällde fram.
- Det är svårt att ha någon uppfattning om det i dagsläget, men om jag får gissa skulle jag tro att det kan komma att dröja in till höstkanten någon gång, säger Alf Waara.
Kommande vecka ska berörda parter träffas uppe i Stora sjöfallet, bland annat Gällivare kommun, samebyarna, Vattenfall och vägföreningen för att dra upp riktlinjerna.
Kostnaden för återställandet av vägen kommer egentligen att belasta vägföreningens budget, men frågan är om de pengarna finns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om