Kunskapshuset var budgeterat att kosta 641 miljoner kronor och när nu budget är sammanställt för byggprojektet har kostnaden landat på 722 miljoner kronor, en ökning med 81 miljoner kronor.
Eva Alriksson (M) lyfte frågan om hur det kan var så att det dröjt mer än tre månader innan politikerna fått en inblick i de skenande kostnaderna samt hur förvaltningen ska säkerställa att kontrollen vid den här typen av byggprojekt i framtiden.
– Vi kommer att göra en fördjupad analys och se var det har brustit i prognoserna. Enligt den informationen jag har nåtts av ska de ökade kostnaderna bero på att underleverantörer inte redovisat sina slutkostnadsprognoser utan att enbart entreprenören lämnat in sin slutkostnadsprognos, säger förvaltningschef Alexander Kult.
Under förvaltningschefens presentation har det konstaterats att det funnits en försening av Kunskapshusets byggnation på 2,5 månad, något som ska bero på bland annat coronan och försenade leveranser av materiel till bygget och personalbortfall.
– Nu får vi reda på att de åtgärder som ska göras i garaget kommer att dröja till mars 2021 innan det är färdigt. Finns det någon fundering av att använda sig av de rättigheter som kommunen kan använda sig av till exempel vite, säger Paula Palmqvist (SD).
Alexander Kult uppger att kunskapshusets entreprenad är ett avtal som faller under allmänna bestämmelser, AB04, där det finns uppsatta regler gällande både rättigheter och skyldigheter.
– Vi på förvaltningen kommer att använda de delar till exempel vite för att hävda vår rätt enligt avtalet bestämmelser, säger Alexander Kult.
Det är i dagsläget inte klarlagt om det är kommunen eller entreprenören NYAB som ska stå för de ökade kostnaderna kopplade till sprickbildningen i Kunskapshusets garage. Däremot har den särskilda besiktningsmannens lämnat besked om att ansvaret för att rätta till de uppkommna felen är entreprenörens.
Däremot finns det andra kostnader kopplade till kunskapshuset som kommunen kan komma att behöva stå för men det är inte pengar som ska gå från den nuvarande verksamheten, uppger Birgitta Larsson (S).
– Pengarna ska inte tas från drift för skolor utan från investeringspotten, det vill säga den ersättning från LKAB för några år sen och det är den vi använder oss av. Jag kan bara hålla med hålla med det är mycket allvarligt det här som skett, säger hon.