Så länge Berry Kurkkio kan minnas har han vetat om figurerna som tinar fram på Dundret, en begränsad tid under april månad varje år. Men han har också märkt att fenomenet är okänt av många Gällivarebor.
- Det är en sådan fascinerande grej. Jag har suttit med kikare och tecknat av figurerna, säger han och visar resultatet för NSD.
De första stenarna som syns
De syns på olika sätt beroende från vilket håll man tittar men för att tydliggöra var figurerna finns, har Berry Kurkkio lyft ut dem samtidigt som hela bilden av Dundret också finns med.
Det är de allra första stenarna som tinar fram som tar formen av sameparet med hund. Efterhand blir de större och större tills de smälter samman och försvinner i det omgivande landskapet.
Och de utgör även en tidsangivelse i renskötseln.
- Precis när de träder fram drar renarna till sommarbetet uppe på fjället. När de inte syns mer, då är renarna framme, säger Berry Kurkkio, och visar ett ytterligare naturfenomen han lyckats förmedla på ett levande vis i sin konst.
Det är en målning av orrar i en skog omgiven av det typiska blåa vinterljus som kan upplevas på de här breddgraderna.
- Den är målad från en bild som fastnade i mitt minne. Det var sen höst och det hade kommit lite snö. Det hade börjat skymma och den blå timmen var inne, säger han.
Jägarna
Benny Kurkkio ska ställa ut i hembygdsmuséet, med vernissage på lördag och en månad framåt. Han gör det tillsammans med Barbro Törngren.
Hon har två röda trådar i sina verk - "Jägarna 2" och samhällsomvandlingen.
- När jag såg filmen "Jägarna 2" upptäckte jag att vattenscenen vid forsen var inspelad vid Lombergsfallet. Det ligger nära vår sommarstuga och jag har suttit där otaliga gånger och tecknat. Så den delen av utställningen blir en slags hyllning eller "hommage", som man säger på franska, till den filmen.
Samhällsomvandlingen
Den andra delen innefattar samhällsomvandlingen.
- Jag har fascinerats av händelserna
i Malmfälten sedan jag flyttade hit från Karlskoga 1962, säger hon och visar en målning av husflytten från Norrbottensvägen i Malmberget.
Så gott som alla Barbro Törngrens verk som går under samlingsnamnet grafik, har med naturen eller skeenden i de nuvarande näromgivningarna att göra.
- Man gör ju något av det som finns framför näsan, säger hon.