Konst för miljoner visas i Gällivare

I helgen hölls vernissage på ett urval av Gällivare kommuns konstsamling. Kommunen äger konst för miljoner och många kända konstnärer finns representerade i samlingen.

Karina Jarrett, museichef i Gällivare, visar ett urval av Gällivare kommuns konstsamling, här ett verk av Ingemar Kallenberg.FOTO: Marie Ridderström

Karina Jarrett, museichef i Gällivare, visar ett urval av Gällivare kommuns konstsamling, här ett verk av Ingemar Kallenberg.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-04-19 06:00

- De senaste två åren har vi gjort en totalinventering av Gällivare kommuns konstsamlingar. Vi har bytt ut konstverk och vi har renoverat tavlor som varit i behov av reparationer, säger Karina Jarrett, museichef i Gällivare.

Vid vernissagen visas ett urval av samlingarna. I skattebetalarnas ägo finns 1944 konstverk. Gälivare kommun äger konst för miljoner.

Här finns exempelvis en tidig Erling Johansson. "Sittande man", målades 1959 och såldes till Gällivare kommun för 500 kronor. I protokollet står det: "Köp in tavlan så att pojken har råd att gå på konstskola."

Som bekant fick "pojken från Sarvisvaara" sedan en lysande konstnärlig karriär som bildkonstnär, filmare och skulptör, med stora utställningar i Paris.

Intill Erling Johanssons målning finns en liten inramad bilskatt, teckningar och målningar, gjorda av barn vid Dokkas skola.

34 konstverk ställs ut
- Erling Johansson har sagt att varje porträtt har likheter med honom, säger Jarrett.

Bland de 34 verken i de två konsthallarna finns många intressanta konstverk. Här finns en av de mest kända finska konstnärerna, Reidar Särestöniemi (1925-1981). Här finns "Demonstration för allmän rösträtt", av Sven Ljungberg, en landskapsmålning av Pilar Segura från Spanien, målningar av Olga Magnusson Mankowitz, Kalle Hedberg och Nikolaus Blind, för att bara nämna några.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om