Under midsommarhelgen serverade Helena Johansson och Åke Martinsson midsommartallrik i fiket i Kåkstan i Malmberget. De som står och säljer i salubodarna turas också om att sköta om fiket under sommarmånaderna.
– Det är första gången som vi har midsommartallrik, vi tänkte att vi testar det när vi ändå varit och gjort i ordning här, säger Helena Johansson.
Och det är inte bara midsommar som firas bland bodarna, den nya Kåkstaden firar även 30-årsjubileum den här sommaren.
– Vi firar med enkla medel, och har lite billigare jubileumsfika, säger Helena Johansson.
Men över firandet ligger också en känsla av besvikelse.
– Kommunen bryr sig inte. Det är som att Kåkstan inte finns, att det här är i gropen, säger hon.
Inför jubileumsfirandet tog dem kontakt med kommunen för att se hur kommunen hade tänkt uppmärksamma 30-årsjubileumet.
– De ville inte göra någonting, jag blev förbaskad. Det är en kulturgrej så lite borde de väl bry sig, säger Helena Johansson. – Det enda vi önskar är att vi skulle få lite hjälp med annonsering, inga stora saker. Jag tolkar det som att de inte vill ha något med detta att göra, vi har motvind hela tiden, säger Åke Martinsson.
Nya Kåkstaden invigdes 1988 och kommer i och med samhällsomvandlingen att behöva flyttas från Malmberget.
– Det går inte att få några riktiga svar. Man hoppas ju att de bevarar någonting, säger Helena Johansson.
Eva Alriksson (m) är vice ordförande i Barn-, utbildning- och kulturnämndens arbetsutskott. Hon dementerar att kommunen inte skulle bry sig om Kåkstan.
– Jag kan inte skriva under på att vi från kulturens sida varit passiv. Vi har tidigt börjat jobba med frågan om att hitta placeringar. Jag har inte sett att det har inkommit några skrivningar angående Kåkstan och aktiviteter, i så fall kanske det är någonting som är muntligt, säger hon.
Hon berättar också att det pågår förhandlingar om vad som ska hända med Kåkstan. Hembygdsföreningen är intresserad av att ta emot delar av Kåkstan till hembygdsområdet i Gällivare.
– Vi har varit inriktade på att bevara Kåkstan nu när gruvan drar fram och tar mer och mer av Malmberget, det är det arbetet som jag känner att vi har bedrivit. Jag är väldigt positivt inställd till Kåkstan, jag är ju Malmbergare själv och mina barn har gått där och trampat som småttingar, säger Eva Alriksson.