Konflikt om möte i nämnd

Arbetsklimatet i skolnämnden i Gällivare är infekterat och striderna avlöser varandra. Nu handlar det om ett dialogmöte på landsbygden där oppositionen inte får medverka. "Diktatur i kommunen", säger Eva Alriksson (M) medan Börje Johansson (S) anser att Eva Alriksson inte respekterar demokratin.

" Eva Alriksson misstolkar avsiktligt de beslut vi fattar och okynnesreserverar sig mot det mesta", säger nämndens ordförande Börje Johansson.

" Eva Alriksson misstolkar avsiktligt de beslut vi fattar och okynnesreserverar sig mot det mesta", säger nämndens ordförande Börje Johansson.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-09-02 06:00
Eva Alriksson (M) och Bror Wennström (SKP) anser att en diktatur och maktelit styr kommunen, medan nämndens ordförande, Börje Johansson (S), säger att de måste respektera demokratins spelregler.
Konflikt om möte
- I en demokrati måste man inse och respektera att är man inte i majoritet då bestämmer man inte, det är normalt demokratiskt arbetsssätt, säger Börje Johansson.
Konflikten handlar om ett dialogmöte på landsbygden där barn- utbildnings- och kulturnämndens arbetsutskott inbjuder till samtal om skola och barnomsorg tillsammans med chefer i förvaltningen. Arbetsutskottet består av politiker från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Eva Alriksson säger att hon reagerar väldigt starkt när hon inte får vara med.
- Den här mandatperioden har det varit ett klart demokratiunderskott. He-la tiden har man undanhållit nämnden skolbesök. Tidigare var hela nämnden ute på besök.
- Service- och tekniknämnden har hela nämnden vid sina hearingmöten. Hela tiden känner jag att man undanhåller oppositionen möjlighet att uttrycka en annan åsikt än majoritetens. Den här kommunen fungerar inte som en demokrati utan som en diktatur, säger hon.
Alriksson kritiserar även nämnden för att hon inte fått vara med i kurser och utbildningar.
Även Bror Vennström (SKP) är förgrymmad och säger att oppositionen är satt i karantän.
- Oppositionen är anbefallen till största möjliga tystnad, säger han.
"Dåligt arbetsklimat"
Börje Johansson säger att Eva Alriksson inte respekterar ett demokratiskt arbetssätt och de demokratiska beslut som fattas.
- Det är ett normalt arbetssätt att politikerna
i arbetsutskottet åker ut på dialogmöten för att inhämta synpunkter och ta med dem till nämnden. Eva har direkt fel när hon säger att man inte gjorde det under förra mandatperioden. Då bestod arbetsutskotet av socialdemokrater och moderater och då var det ingen kritik från Moderaterna. Samma sak med de generella utbildningar som erbjuds politikerna, dem försöker vi fördela på bästa sätt till dem som har bäst behov. Eva Alriksson hävdar alltid att hon har väldigt mycket kompetens då hon är lärare och då måste vi ge utbildning åt dem som är rena lekmän.
- Eva Alriksson har konskevent kommit in med reservationer och de flesta reservationer är okynnesreservationer där hon feltolkar besluten avsiktligt. Det blir ett dåligt arbetklimat i nämnden. Det är allvarligt att en politiker inte respekterar demokratin utan försöker förstöra för en verksamhet, säger Börje Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om