2016 var resultatet ett helt annat - då fick 91,1 procent av eleverna i nionde klass i Gällivare kommun godkänt på provet. Det är en minskning med över 25 procentenheter. Det är alarmerande siffror, tycker Eva Alriksson, moderat ledamot i barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige.
– Vi borde aldrig ha hamnat i den här situationen. Sådana här resultat ger knappast incitament för människor att flytta till Gällivare. Nutidens föräldrar är väldigt uppdaterade på kvalitet i barnomsorg och i skola och det kan vara avgörande när de bestämmer sig för boende, säger hon.
De senaste åren har flera skolor i Gällivare kommun haft problem med att hitta och/eller behålla behöriga lärare. Det gäller i de flesta ämnen, men enligt Eva Alriksson har just matematik varit extra drabbat.
–Om jag förstår det rätt så är vi nu nere på under 50 procent behöriga lärare i kommunen. Och det har ju varit extremt svårt med just matematiklärare och man kan misstänka att det har ett samband med de sämre resultaten.
När det gäller Norrbottens län så är det framförallt tre kommuner som sticker ut med sämre andel godkända elever; förutom Gällivare så är det Älvsbyn och Haparanda. Den sistnämnda ligger på tredje plats från botten i hela riket. Men ingen annan kommun har tappat så många procentandelar som Gällivare kommun om man jämför med resultaten från de nationella proven 2016.
– Jag tror att vi kanske får se ännu värre resultat i framtiden. Höstterminen ifjol har vi ju haft elever som inte haft någon undervisning i matematik. Nu ska de ta igen det genom att ha längre lektioner på högstadiet och då har man satt in obehöriga lärare. Det är olyckligt att man gör så, det är ingen bra lösning. Jag har själv jobbat som obehörig lärare innan jag utbildade mig och jag vet att det är en väldigt stor skillnad. Så att vi kan få utbildade lärare i matematik är oerhört viktigt, säger Eva Alriksson.
Du sitter ju som ledamot i barn- och utbildningsnämnden - hur ska ni lösa det här?
– Jag har yrkat på att vi ska ha en heldag med nämnden där vi sitter tillsammans och försöker filosofera oss fram till hur vi ska lösa det här. Att vi inte jobbar mot varandra utan med varandra i den här frågan. Vi måste kunna samarbeta över partigränserna.