– Visst är det jobbigt att se att vi har brister i verksamheten men det är också bra att få veta så vi kan göra något åt det, säger hon.
Det är hennes andra dag som socialchef och hon har inte hunnit sätta in sig i arbetet ordentligt. Annette Viksten Åhl har tidigare arbetat som äldreomsorgschef inom kommunen.
– Vi är en stor förvaltning med många anställda och det finns de som kommer till tals och de som inte tycker att man blir lyssnad på. Alla kan inte få sin väg utan där måste vi hitta en gyllene medelväg hur vi kan lösa det här, säger hon.
Varför har arbetsgivaren inte lyssnat på arbetstagarna?
– Vi har ett ansvar, dels mot medborgarna men vi måste också hålla ordning och reda i budgeten och då kanske vi inte alltid kan göra allt som medarbetarna vill. Då kan man uppleva att man inte är lyssnad på, även om man är lyssnad till men vi har inte kunnat göra fullt ut som de önskar, säger Annette Viksten Åhl.
Hon är medveten om att arbetstagarna hyser lågt förtroende för arbetsgivaren och säger:
– Där måste det till ett långsiktigt arbete med i dialog med medarbetarna. Kommunikation är svårt och kan misstolkas men känner man att man får information och är delaktig så kanske man känner ett förtroende för arbetsgivaren fast man inte fått svaret man önskat.
Hur kommunen ska åtgärda bristerna rent konkret kan Annette Viksten Åhl inte svara på i dagsläget eftersom arbetet med det pågår.