Flygklubben Nordvingens medlemmar har tillgång till det klubbägda flygplanet av modellen Cessna 172. Men det är inte endast för egen räkning som medlemmarna nyttjar flygplanet. Flygklubben bidrar också med samhällsnyttig verksamhet från luften, genom att hjälpa till under skogsbränder, eftersök och viltpejling.
– Vi har ett antal uppdrag mot olika organisationer, som till exempel mot Länsstyrelsen där vi sköter brandflygsbevakningen av en slinga i norra Norrbotten. Den är 50 mil lång och tar tre timmar att flyga, säger Thomas Wettainen, vice ordförande och brandflygsansvarig i klubben.
Medlemmarna flyger på ideell basis och har haft en hektisk sommar. I år har flygklubben rapporterat in över 20 bränder.
– Våran roll är att flyga efter den här slingan och spana efter rök och rapportera in till SOS om var det brinner. Vi kan också få titta efter vägar, hur man tar sig fram till branden och om det finns några sjöar i närheten att hämta vatten ifrån.
Det är inre befäl vid räddningstjänsten som utifrån SMHI:s brandriskprognoser fattar beslut om flygningarna. Men kommunen kan också ha önskemål om att en flygning ska utföras.
– Nu har det varit väldigt varmt och torrt i flera veckor, så vi har flugit varje dag, säger Thomas Wettainen.
I vintras fick flygklubben kännedom om att nuvarande bränsleverantör sagt upp kontraktet och att bränsetillgången på flygplatsen kommer förändras. Planen är att Gällivare kommun som flygplatsägare själva ska tillhandahålla med bränsle. Men inte med flygbensin som klubben använder, utan endast flygfotogen som nyttjas av stora och kommersiella flygplan.
– De har inte haft något samråd med oss som drabbas, det vill säga flygklubben och andra privata flygplansägare. Vi vet inte hur vi ska kunna fortsätta om bränslet försvinner.
–Vi lägger ner hundratals timmar i ideellt arbete för samhällets bästa och så drar kommunen undan mattan för oss. Det känns givetvis inte bra.