– Skolan har en viktig roll i och med att de har en viktig roll för många av kommunens ungdomar under en stor del av deras liv. Det ser också de unga dagligen, säger Johannes Sundelin.
Kommunen har även ett nära samarbete med till exempel polisen, Systembolaget och frivillig organisationer för att jobba aktivt mot missbruk.
– Men även föräldrar och medborgare kan hjälpa til genom att anmäla när man ser lagning eller annat brottsligt till polisen, då vet de vad som sker och var det sker, säger han.
Enligt Johannes Sundelin finns det i dagsläget ett större antal unga i riskzonen. Från kommunens sida förväntar man sig därför att se ett högre antal orosanmälningarna, något som även skett i övriga delar av riket. Johannes Sundelin uppger att man redan nu under perioder haft fler orosanmälningar vilket kan bero på att kommunen förändrat sitt arbetsätt och skriver fler anmälningar.
– Med orosanmälningarna får vi ett stort underlag och kan sätta in rätt insatser vid rätt tid. Lyckas vi i ett tidigt skede att stoppa ett potentiellt missbruk så har vi inte bara förändrat en ung människas liv. Vi har också sparat resurser för kommunen, säger han.
För de ungdomar som inte går att fånga upp i ett tidigt skede finns en kontakt med socialtjänsten där god handledning och ett humanistiskt synsätt kan göra mycket för att en person ska kunna ta sig ur ett missbruk.
– Jag hör ofta historier om hur viktigt det är att ses som mer än bara sitt missbruk. En person måste kunna få en andra chans att ta sig ur sitt missbruk och åter bli accepterad i samhället igen, säger han.
Johannes Sundelin vill inte spekulera i varför våldet, kopplat till missbruk, blivit råare i Gällivare.
– Det skulle bara vara en gissning från min sida men jag kan bekräfta att jag fått uppgifter om att det syns en sådan trend, säger han.
Coronaviruset och dess spridning är även något som kan få långtgående konsekvenser för arbetet mot missbruk.
– Jag ska inte sticka under stolen med att det förebyggande arbetet får stå tillbaka för insatser kopplade till coronaviruset. Det finns i och med en hög sjukfrånvaro nu beslut om att kunna flytta personal mellan förvaltningar och att prioritera vikarier till verksamheter där behoven är störst, något som kan få konsekvenser i framtiden.