Arbetet med möglet står stilla – ansökt om sex miljoner

Anders Segerlund på Gällivare kommun delar inte bilden av att de skulle ha mörkat vad utredningarna på Vändpunkten har visat. "Det kan ha bommats någon enhet", säger han.

Enligt Anders Segerlund är underhållet på kommunens fastigheter eftersatt och budgeten räcker inte till.

Enligt Anders Segerlund är underhållet på kommunens fastigheter eftersatt och budgeten räcker inte till.

Foto: Mattias Friberg

Gällivare2022-02-14 06:02

Linda Isakssons tidigare chef Lena Junros-Nilsson har slutat och hänvisar till Anders Segerlund, lokalansvarig på kommunen. Enligt honom har cheferna informerats om utredningarna på Vändpunkten.

– Vi har haft informationsmöten där men vi informerar inte personal, vi informerar cheferna. Sedan tror jag att det kan ha bommats någon enhet för att det är flera olika chefer med flera olika ansvarsområden, säger han.

– Där anser vi att verksamheten själv måste gå ut och informera de som är berörda, vi kan inte informera enskilda individer.

Anders Segerlund klev på tjänsten i december 2018 och kan därför inte svara på vad som gjorts före det.

– När jag har hört att man mår dåligt där har jag varit och träffat personalen och vi har köpt in utredningar, så jag upplever att vi har tagit det på allvar. Däremot har vi haft svårigheter att hitta vad som spökar i huset, säger han.

Att han ska ha luktat och sagt att det inte finns något i lokalerna är felaktigt menar han. Då han efter att ha besökt byggnaden när den varit tom kunde konstatera att det fanns en avvikande doft och startade utredningarna.

– Utifrån de analyser man har gjort tror man att det sitter i sandfyllningen och betongkakan, att det har blivit kemiska emissioner eller varit något i sanden.

Problemen med mögel i ventilationen är åtgärdade och förvaltningen har ansökt om sex miljoner för att kunna fortsätta arbetet med att bila upp betonggolven.

– Det är ett ganska omfattande arbete och vi har lyft det till politiken. Däremot har vi inte fått besked om vi får några pengar, säger Anders Segerlund.

– Jag har sagt att man måste tillsätta medel eller avveckla fastigheten, det går inte att vänta.

Vad gäller gamla paviljongen på Tallbacka svarar han att högstadiet har lämnat lokalerna för att de inte längre behövdes, inte på grund av att de var sjuka.

Efter klagomålen startades en utredning, krypgrunden sanerades och lokalen foggades. Trots det fortsatte personalen ha symtom.

– Då har vi startat en jättestor utredning där också, säger Anders Segerlund.

Han vill betona att ingen som lyfter arbetsmiljöproblem är besvärlig.

– Från min sida upplever jag inte att de är besvärliga. Jag tycker att det är bra att man talar om att det finns problem i ett hus, för om det uppstår en skada och vi kan hitta den snabbt så blir det ju en lägre kostnad att åtgärda den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!