Kräver att delar av bryggeriet rivs: "En direkt fara"

Takkonstruktionen har gett vika och rasat in. Fasaden lutar kraftigt utåt och utgör en direkt fara att vistas vid. Nu kräver kommuen att delar av det gamla bryggeriet rivs. "Om de inte händer grejer så kommer det bli ett föreläggande", säger förvaltningschef Henrik Lyngmark.

Bilden är tagen under tillsynen i mars.

Bilden är tagen under tillsynen i mars.

Foto: Gällivare kommun

Gällivare2021-05-09 14:00

Efter att det inkommit nya klagomål på det gamla bryggeriet på Andra sidan valde Gällivare kommun att väcka liv i ärendet från 2009. I slutet av mars genomfördes en tillsyn av samtliga byggnader på fastigheten, där allvarliga brister uppdagades.

"Den östra byggnadsdelen på huvudbyggnaden måste rivas snarast, då den utgör en direkt fara", går det att läsa i tillsynsrapporten.

Kommunen skriver också att taket på den östra fasadsidan har gett vika och rasat in, samt att den östra fasaden kraftigt lutar utåt och utgör en direkt fara att vistas i och vid. Fastighetsägaren informerades om att stängsel måste sättas upp omgående då det finns risk att fasaden släpper och faller utåt.

– Vi kräver att man vidtar åtgärder direkt genom att stängsla in fastigheten så det inte ska vara en fara för allmänheten, säger Henrik Lyngmark, chef på Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen vid Gällivare kommun.

Även garagelängan är i så dåligt skick och skadorna så omfattande att kommunen anser att delar av den också bör rivas. Vidare anmäker kommunen på skador i tegelfasad, på trädetaljer och i stängsel, samt fukt- och rötskador. Man anmärker också på växtlighet som kan dra till sig fukt.

– Nu har fastighetsägaren möjlighet att yttra sig naturligtvis och inkomma med en åtgärdsplan för de 32 bristerna som vi har hittat på fastigheten. Efter det, om det inte händer grejer, så kommer det bli ett föreläggande. Både rivningsföreläggande och åtgärdsföreläggande på delar av fastigheten, det var såna brister, säger Henrik Lyngmark.

I tidigare artikel har fastighetsägaren Håkan Åström berättat att han har förståelse för att det inkommer klagomål och att han för avsikt att åtgärda problemen och förbättra fastigheten. Men vilka planer han har för det gamla bryggeriet från 1898 har han inte velat dela med sig av.

– Det är väl självklart som byggnaden ser ut nu att folk kommer in med klagomål, det har jag full förståelse för, och självklart måste det åtgärdas då, sa han då.

Åtgärdsplanen ska vara hos miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen senast den 20 maj i år. I den ska det framgå när felen och bristerna ska vara avhjälpta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!