Kommunen ifrågasätts

GÄLLIVARE. Kommunens hantering av malmbergsfrågan bör granskas. Det kräver Bengt Anderman i en skrivelse till kommunrevisionen, kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden. Han anser att kommunen bör kartlägga fastighetsskador i Malmberget. Han ifrågasätter varför kommunen inte gör egna vibrationsmätningar, radonmätningar och stoftmätningar.

Foto:

Gällivare2008-05-26 06:00
I ett långt brev till kommunledning och revision ifrågasätter han kommunens hantering av malmbergsfrågan.
Han förslår, i egenskap av kommunmedborgare, att kommunrevisionen ska granska hur kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden hanterar Gällivare kommuns största problem: Malmbergsfrågan.
Han anser att kommunen är passiv och den av regeringen tillsatta malmfältsgruppen inte åstadkommit något av betydelse. "Däremot har man väl lyckats hålla otåliga politiker lugna" skriver han.
Han vill ha svar på frågan om kommunen uppfyller sina åtaganden enligt kommunallagen, miljöbalken och plan- och bygglagen.
Exempel på frågeställningar är om kommunen har tillräckligt med personal med juridisk, miljömässig, geofysisk och förhandlingsmässig kompetens för att hantera situationen med ett stort gruvbolag som strävar efter vinst. Gruvbolaget ger dessutom inte kommunen rimliga planeringsförutsättningar anser han.
Han ifrågasätter hur arbetet med översiktsplanen bedrivs. "Hur kan kommunchefen och miljö- och byggchefen skriva under planförfattarnas förslag att översiktsplanen ska drivas med förstahandsinriktning på att bevara bebyggelsen i Västra och Östra Malmberget. Kommunalrådet har meddelat att han arbetar för att Malmberget ska utrymmas. Hur fungerar den politiska styrningen av kommunen?"
Gynnar ett särintresse
Han anser att kommunen gynnar ett särintresse, LKAB, i miljödomstolsförhandlingarna.
Han ifrågasätter husbränningar som sker i Malmberget, detta ur miljömässiga och hälsomässiga perspektiv. "Hur kan kommunen tillåta att gruvbolaget får elda upp fastigheter och garage alldeles i närheten av äldreboenden vårdcentral och bostadshus."
Kommunen bör kartlägga fastighetsskador i kommunägda hyreshus. De bör analysera dammet runt Kaptensgropen. De bör kartlägga radonhaltiga bostäder, anser han.
När det gäller radon skriver han om högriskområden som finns i nedre Koskullskulle. Han varnar för höga radonvärden i hus där berggrunder och husgrunder är spruckna. Den fyllnadsmassa som används vid bostadsbebyggelse, från krossat berg i gruvan, kan ha höga radonvärden.
God beredskap
Han anser att kommunens beredskap bör höjas.
"Problematiken ska inte tystas ner efter devisen. Vi ska inte oroa människor i onödan". Slutligen undrar han om kommunen har god beredskap inför att kunna ta emot ett större antal människor som måste flytta, eller "hoppas man att människor ska flytta till andra kommuner."
Skrivelsen inkom till Gällivare kommun den 20 maj 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!