Varje vecka kommer mellan fyra och fem ensamkommande flyktingbarn till Gällivare, anvisade av Migrationsverket. Det är sedan socialförvaltningen inom kommunen som har till uppgift att utreda om barnen har speciella behov, till exempel placering i familjehem.
Nu lex Sarah-anmäler socialförvaltningen i Gällivare det hårda trycket. Socialsekreterarna hinner endast i undantagsfall träffa barnen och uppföljningar och andra övervägningar görs endast i undantagsfall.
– Vi är nog inte unika i Sverige. Men det är möjligt att vi är mer noggranna och följer lagen, säger Marika Rissanen-Korpi, socialchef.
Gällivare kommun ska enligt avtal med Migrationsverket ta emot 13 ensamkommande flyktingbarn. Sedan sista veckan i juli får Migrationsverket anvisa barn till olika kommuner utöver avtalen. Enligt den beräkningen ska Gällivare ta emot 70 barn i år.
– Hittills har vi tagit emot 51, det har varit ett hårt tryck, säger Marika Rissanen-Korpi.
– Man får inte hänvisa till arbetsbelastning enligt lagen så därför måste vi göra en lex Sarah-anmälan. Vi kommer inte kunna fullfölja utredningarna inom den utsatta tiden.
Enligt socialtjänstlagen ska utredningarna ske inom fyra månader. Där vill Marika Rissanen-Korpi se en lagändring som gör det möjligt att behandla den ensamkommande barnen enskilt. De är inte lika utsatta som till exempel barn i familjer där föräldrarna sviktar.
– Det är ju lagkrav på det här för att man anser att barn inte ska behöva vänta så länge på en utredning. Men de här barnen får ju direkt en anvisning till en placering. Deras behov är tillgodosedda, men eftersom de inte ska behandlas annorlunda än övriga barn i Sverige så är lagen så här. Men här måste det ske en förändring från lagstiftarens håll, säger Marika Rissanen-Korpi.
– De måste släppa de här kraven.
Vad skulle ni behöva för att uppfylla kraven?
– Massor av fler socionomer. Och det finns ju inte. Vissa saker i myndighetsövningen måste förändras.
I Luleå är situationen densamma. Kommunen har kontrakt på 100 ensamkommande men med de anvisade blir siffran cirka 200. Enligt socialchefen Mikael Lekfalk har de försökt lyfta administration från socialsekreterarna. Samt göra tillfälliga rekryteringar.
– De ska vara knutna till oss en tid. Vi vet ju inte hur länge strömmen fortgår. Det är inge som pekar på att den ska avta på något sätt, säger han.