Kommunen betalar skyhöga ersättningar till familjehem

Gällivares socialnämnd gick 119 miljoner minus förra året. Samtidigt betalar kommunen arvoden till familjehem som ligger långt över de rekommenderade nivåerna. "Vi håller på att göra en översyn", säger verksamhetschef Maria Apelqvist.

Två av familjehemmen får arvoden som är betydligt högre än de övrigas. Någon egentlig motivering till varför ges inte.

Två av familjehemmen får arvoden som är betydligt högre än de övrigas. Någon egentlig motivering till varför ges inte.

Foto: Kallestad, Gorm

Gällivare2024-06-17 01:00

11 237 kronor per barn och månad är grundarvodet för ett privat familjehem enligt de senaste rekommendationerna från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Maria Apelqvist är verksamhetschef inom biståndsenheten barn och unga vid socialförvaltningen i Gällivare. Enligt henne följer kommunen SKR:s rekommendationer "i första hand". 

Kommunen har i dag sju barn placerade i familjehem som inte drivs av företag, utan privat av enskilda familjer. NSD kan nu avslöja att två av dem får ersättningar som vida överstiger de rekommendationer som kommunen enligt verksamhetschefen följer. Ett av familjehemmen får 28 000 kronor i månaden för ett barn. 

undefined
Två av familjehemmen får arvoden som är betydligt högre än de övrigas. Någon egentlig motivering till varför ges inte.

En annan familj får 25 000 kronor vardera för de två barn som är placerade. Övriga privata familjehem får ersättning som följer de rekommenderade nivåerna.

Någon förklaring till varför två familjehem har arvoden som är extremt mycket högre än de övrigas får vi inte, trots att frågan ställs upprepade gånger. Maria Apelqvist skriver i ett mejlsvar att ett högre arvode kan komma ifråga vid en placering som är av "mer komplex" karaktär. 

undefined
Maria Apelqvist, verksamhetschef, säger att det pågår en översyn av familjehemsplaceringar och att de arvoden som NSD syftar på har beslutats före hennes tid.

"Mer komplex kan vara att barnet/ungdomens problematik kräver mycket samarbete med olika instanser som till exempel skola och sjukvård, det kan även vara att det kräver mycket engagemang med barnets/ungdomens nätverk som inte alltid är enkla relationer men ändå viktiga för barnet/ungdomen", skriver Maria Apelqvist.

undefined
Socialnämnden hade kraftiga underskott under fjolåret, där barnplaceringar utgör en stor post. Trots detta betalar kommunen långt över rekommenderade arvodesnivåer till familjehem.

Enligt henne arbetar socialförvaltningen med att avsluta barnplaceringar hos familjehem som drivs via företag, så kallade konsulentstödda familjehem. Dessa placeringar är mycket kostsamma, som exempel kan nämnas att Gällivare kommun har betalat 37 miljoner kronor till ett och samma familjehemsföretag mellan 2021 och 2023.

Därför erbjuder kommunen ibland högre ersättningar till familjehem som väljer att jobba direkt på uppdrag från kommunen, skriver Maria Apelqvist. 

undefined
Gällivare kommun använder sig av ett fåtal privata familjehem, de flesta är anslutna till företag. Enligt verksamhetschefen är målet att bygga upp en egen bank av privata familjehem.

"Familjehemshandläggaren kommer att ha regelbundna uppföljningar med familjehemmen där även arvodena ses över, barnhandläggaren ska ha regelbundna uppföljningar för att se över behoven och göra överväganden/omprövningar kring fortsatt vård", skriver Maria Apelqvist. 

"De högre arvodena har beslutats innan vi påbörjade vårt utvecklingsarbete och de placeringarna ingår i den genomgång som vi påbörjat", avslutar hon. 

Två familjer sticker ut

Belopp som betalas ut per barn för de barn som placerats i privata familjehem. Belopp i parentes avser omkostnadsersättning, som betalas ut per barn och avser de ökade kostnader familjehemmet hat för det placerade barnet. 

28 500 kr (7 401)

25 246 kr (5 531 barn 1 och 6 406 barn 2)

17 530 kr (8 356)

15 040 kr (4 813)

13 132 kr (4 813)

11 417 kr (4 003)

Källa: Gällivare kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!