Monica Flodström är på väg att avsluta sitt uppdrag som kommundirektör i Gällivare kommun, men är utsedd att besvara frågor om den nu offentliga rapporten från konsulten Anna-Riikka Törrönens granskning av sex olika barnärenden inom socialtjänsten. Det som framkommer är enligt henne "förbluffande".
Vad menar du med det?
– Ja, att det ser ut som det gör. Att det finns så många fel. Nu behöver vi grotta ned oss djupare för att se vilka åtgärder som behöver vidtas, men det är oerhört tragiskt, det som framkommer.
Granskningen går väldigt hårt åt ledningen, socialchef, verksamhetschef och samordnare. Vad tänker du om det?
– Ansvarskedjan är väldigt tydlig hos oss så nu måste vi få tid för att undersöka var den har brustit.
Hur ska arbetet framåt göras, rent praktiskt?
– Den här utredningen är en del i den visselblåsarfunktion som kommunen har och som jag är en del av. Vårt arbete i denna del är färdigt nu när vi har fått rapporten. Det som nu tar vid är att socialnämnden och socialförvaltningen ska se över vad som behöver göras i verksamheten. Visst ansvar faller även på kommunstyrelsen, som har uppsiktsplikt över socialnämnden.
Du ska ju sluta på din post, vem blir ansvarig för att reda ut det som har framkommit?
– Det ska fungera så att socialnämnden tar ansvaret att tillsammans med förvaltningen och fattar beslut om hur man ska gå vidare. Kommunstyrelsen kan begära återkoppling av dessa beslut och om vad som genomförs.
De här problemen är kända sedan lång tid tillbaka, varför har de inte hanterats tidigare?
– När det framkom för några år sedan så bad både jag och politiken om en återkoppling på vilka åtgärder som vidtogs och det fick vi också, att man såg över rutiner och dylikt. Vi fick rapporterat till oss att man var problemen på spåren.
Har du förtroende för socialchef Annette Viksten Åhl?
– Det tänker jag inte uttala mig om.
Det framkommer inte särskilt mycket som har gjorts rätt i rapporten?
– Nej, det håller jag med om.
Hur ska medborgare i Gällivare kunna lita på att de får en rättssäker hantering av socialtjänsten?
– Genom att de ser att vi tillsätter en utredare som granskar när vi identifierar problem. Jag hoppas att medborgarna ser att vi faktiskt agerar när vi upptäcker fel och att vi inte sopar något under mattan.
Hur ska kommunen rätta till fel som har lett till att barn och familjer har farit illa?
– Det är oerhört allvarligt, det är en fråga som socialförvaltningen måste fördjupa sig i. Jag förstår att det är väldigt obehagligt för många men vi får inte tappa fokus på att det handlar om enskilda individer och ingripande åtgärder som påverkar alla inblandade. Det får inte bli fel egentligen och nu måste vi hantera det som har hänt.