Kommunanställda nekas anonymitet – vägrar polisanmäla

Personal från Gällivare kommun har blivit tvungna att uppge personnummer när de anmält ett brott, för kommunens räkning, via polisens nummer 114 14. Annars har man inte upprättat anmälan. "De måste få göra polisanmälan, punkt slut", säger Andreas Pääjärvi, säkerhetschef vid Gällivare kommun.

Andreas Pääjärvi, säkerhetschef vid Gällivare kommun, ser att det finns en risk att färre väljer att anmäla saker till polisen om man inte tillåts göra en anonym anmälan.

Andreas Pääjärvi, säkerhetschef vid Gällivare kommun, ser att det finns en risk att färre väljer att anmäla saker till polisen om man inte tillåts göra en anonym anmälan.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2023-10-04 19:00

Andreas Pääjärvi har själv skrivit ett par hundra polisanmälningar under sin tid som polis. Det var också därför som han reagerade på att kommunens personal inte fått polisanmäla via 114 14 utan att uppge ett personnummer.

– Jag vet att det går hur bra som helst att lämna in en polisanmälan med en händelsebeskrivning och vara anonym, säger han.

Enligt säkerhetschefen har det bland personalen funnits en motvilja att uppge sitt personnummer i samband med att de anmält ett misstänkt brott till polisen. Han menar att personal varit rädda för att de ska utsättas för våld och hot om deras personuppgifter finns med i en polisanmälan. 

I en polisanmälan finns uppgifter som hemadress och hemtelefonnummer och anmälan som är en offentlig handling har vem som helst rätt att begära ut av från polismyndigheten.

– Jag tar bara ett rent exempel. Vi fick bilarna sönderslagen här ute i morse och då har någon sett vem det är. Det är en yrkeskriminell, som kanske till och med är klassad som farlig. Ska den som sett det då göra en polisanmälan som sig själv? Det trots att personen inte äger de vandaliserade bilarna själv, säger Andreas Pääjärvi.

I ett försök att få lämna in en anonym polisanmälan har han därefter hänvisat kommunpersonal fysiskt polisanmälan på den lokala polisstationen. Även här ska det vid tillfällen ha blivit nej när personalen försökt att överlämna anmälan.

Det har enligt Andras Pääjärvi lett till att fler och fler i personalen känt en motvilja från att anmäla misstänkta brott.

Anders Larsson, tillförordnad lokalområdespolischef för Norra Lappland, vill inte ta ifrån någon deras upplevelse om att det känns otryggt att polisanmäla och uppge sitt personnummer och menar att det är möjligt att göra det anonymt. Han säger även att det är viktigt att allmänheten har en hög tilltro till Polismyndigheten.  

– Vi kan inte neka någon från att göra en polisanmälan anonymt. Däremot kan det påverka utredningsmöjligheterna till exempel möjligheten att kunna kalla personer på förhör, säger han.

Anders Larsson ser inte att det behöver ske några förändrade rutiner för hur polisen arbetar med att ta upp polisanmälningar. 

Att polisanmäla

Det är tillåtet att göra en anonym polisanmälan och polisen kan inte neka någon till det.

En polisanmälan kan göras via 114 14, online, eller på en lokal polisstation.

Anmälan är en offentlig handling och vem som helst kan begära ut den. 

En prövning görs då om den ska lämnas ut. Prövningen kan även den göras anonymt men enligt polisen kan det vara av vikt att veta vem det är som begär ut en anmälan vid prövningen.

Fakta: Polismyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!