Kommunalt miljöpris till hembygdsförening

Gällivare kommuns miljöstipendium 2012 gick till Hembygdsföreningen. Motiveringen är att projekt Abborrträsk på ett föredömligt sätt bevarat en gammal naturmiljö och dess biologiska mångfald.

Årets miljöstipendium vid Gällivare kommun gick till Georg Fabricius, Hembygdsföreningen.

Årets miljöstipendium vid Gällivare kommun gick till Georg Fabricius, Hembygdsföreningen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-10-15 19:52

Miljö och byggnämndens ordförande Ulf Normark delade ut årets miljöstipendium till Georg Fabricius, aktiv i Hembygdsföreningen.

- Det är med glädje jag delar ut årets stipendium. Projektet är lovvärt då de tagit vara på en tradition och bevarat en bit av vår historia till gagn för oss och kommande generationer, säger Normark.

Ekopark nästa år
Georg Fabricius, drivande i projekt Abborrträsk, tog emot blommor, diplom och 5 000 kronor.

- Jag är jätteglad att kommunen uppskattar det vi gör i Abborrträsk. Hotet mot avverkning av den gamla skogen är avvärjt, nästa år ska området bli ekopark. Den gamla skogen är över 500 år och ska bevaras. Det är jätteroligt att få ett tack från samhället, säger Georg Fabricius.

Projekt som gagnar miljövård
Abborrträsk ligger 17 kilometer sydväst om Gällivare. Här har Gellivare sockens hembygdsförening tillsammans med Gällivare Naturskyddsförening bedrivit en naturbevarande verksamhet sedan 1996. Området med skog, slåttermarker, ängar och tun, anses ha höga natur- och kulturvärden. Ängen i Abborrträsk ingår i Natura 2000 området.

Gällivare kommuns miljöstipendium vill stödja och uppmuntra personer, företag eller organisationer inom kommunen till en fortsatt positiv utveckling och uppmärksamma genomförda intressanta miljöprojekt som gagnar miljövården inom kommunen. Miljöstipendiumet delas ut av miljö- och byggnämnden varje år vid hösten fullmäktigemöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om